De când cu doctoratul lui Ponta, tagma academică și onoranta societate civilă au devenit extrem de sensibile și revoltate atunci când vine vorba despre un plagiat.

E adevărat, plagiatul e una dintre bolile care a îngenuncheat sistemul de învățământ și ca orice boală, trebuie tratată. Motivul revoltei este unul corect. Persoanele care au lucrări plagiate, pe baza cărora au evoluat în carieră, obținând foloase necuvenite, sunt acele persoane care contribuie mai departe la propășirea corupției și hoției naționale în instituțiile publice. Pentru că niciodată un om care a intrat în sistem pe baza unui plagiat, a pilelor, prin fraudarea unui concurs sau prin șpagă, nu va atrage după sine persoane morale, profesioniste, ci persoane asemenea lui. Din acest punct de vedere, revolta societății civile este corectă. Problema este când văd cine aruncă mai tare cu piatra. Ei bine, cei mai guralivi apărători ai statului de drept (subliniez că am zis cei mai guralivi, nu toți), ai moralei și eticii sunt nimeni alții decât alți plagiatori, piloși, șpăgari, sau căcăcioși care nu sunt în stare să se șteargă la fund dacă nu le arăți cum se face asta.

Astă iarnă, în Suceava, au fost proteste. Nu voi zice pentru ce au ieșit în stradă distinșii protestatari, pentru că majoritatea celor care au fost acolo, deja au uitat motivul. Voi sublinia totuși că motivul a fost unul CORECT. Problema e cine se găsea să facă paradă de corectitudine, de spirit civic, de luptă împotriva corupției. Numai într-o seară, trecând pe-acolo, am văzut circa 20 de foști elevi de-ai subsemnatului care copiau la lucrări de rupeau, care au dat șpagă să ia BAC-ul de aproape 1.000 de euro fiecare și care acum, dau șpagă mai departe ca să treacă examenele. Printre ei am mai găsit două cadre didactice ale căror lucrări de gradul I le-am făcut eu și cărora tot eu le-am făcut articolele necesare pentru obținerea unor anumite beneficii. Niște somități intelectuale și deontologice! Peste doar 10 pași am găsit un grupuleț în care unul dintre protestatari dăduse șpagă să se angajeze într-o instituție publică locală, doi medici pe care eu i-am șpăguit în mod repetat, pentru că altfel nu mă băgau în seamă, un profesor pe care l-am ajutat cu articole ca să nu rămână fără post la o restrângere de activitate, două dudui pe care nu le cunosc, unu pe care l-a angajat taică-său la aceeași firmă pentru că nu era în stare să se angajeze singur și un universitar care nu are plagiat doctoratul, dar vreo 3 articole le are plagiate în proporție de 80% din limba engleză (că e TFL-ist și nu știe limba rusă). Toți oameni de-o probitate morală ireproșabilă! Ei se găseau să protesteze împotriva corupției! Cum să nu-ți vină să vomiți?!? Încă o dată, înțelepciunea populară potrivit căreia curva se teme de curve și hoțul de hoți, se confirmă. Eu recunosc că sunt un om coruptibil, dar tocmai pentru că recunosc asta, sunt mai etic decât mulți dintre cei care au fost în stradă degeaba! Și mai cred că nu există om 100% corect, ci că fiecare persoană are prețul său. Dar să ieși în stradă gratuit, ca să strigi împotriva ta și a celor ca tine, e ceva ce nu se poate explica în cuvinte.

PS: Îmi cer iertare față de persoanele cinstite care au fost acolo. Credeți-mă, ați fost în minoritate…!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.