Ministerul Economiei intenționează să creeze un fond de investiţii pentru românii din străinătate care vor să îşi îi deschidă o afacere în România, astfel încât, la fiecare leu investit, investitorul primește un leu de la statul român.

Sumele ar putea ajunge până la 50.000 de lei şi ar fi nerambursabile. Granturile se vor aloca doar pentru cei care au firme şi vin cu acte justificative pentru cheltuielile efectuate, informează PRO TV. „Există câteva modele de succes de exemplu 1 leu pus de investitorul privat, 1 leu pus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaspora vor să le facă”, a declarat ministrul economiei, vicepremierul Costin Borc.

Pe de altă parte, cei aproape 50.000 de studenţi români din străinătate se pot înscrie din această vară, să facă practică în consulatele şi ambasadele României din lume. „Va fi probabil iniţial o perioada de 3 luni în timpul verii, dar eu o văd că şi un lucru constant. Pentru că sunt studenţi în anii mai mari care au doar câteva ore pe săptămâna şi care pot să-şi permită să lucreze. Avantaj pentru ambele părţi. Noi beneficiam de nişte oameni care vin cu dinamism şi idei mult mai bune, iar dumnealor îşi pot completă cerinţele pe care le au pentru a-şi găsi un job mai departe”, a spus Costin Borc.

Anunţurile vor fi postate pe site-ul dedicat programelor de practică: intership.gov.ro. Dacă modelul aplicat deja în ţară va fi extins şi pentru ambasade, atunci studenţii vor primi şi bani pentru lunile lucrate. În plus, o parte dintre aceşti tineri ar putea fi tentaţi să lucreze în administraţie, unde guvernul caută oameni tineri şi cu idei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.