Achiziționarea unei mașini îți va ușura foarte mult viața. Faptul că poți să te deplasezi fără a mai depinde de alții și să călătorești după bunul plac reprezintă un motiv suficient pentru a obține permisul de conducere și a porni la drum oriunde și oricând. Însă, costul mașinii este mult mai mare decât cel plătit în momentul achiziționării. Întreținerea sa este importantă, iar sumele cheltuite diferă în funcție de abilitățile șoferului, dar și de atenția acordată reviziei.

În primul rând, atunci când îți cumperi o mașină, fie că este una nouă, fie că este una second-hand, este esențial să verifici notele obținute la testele auto, astfel încât automobilul achiziționat să fie unul sigur pentru orice tip de drum. De pildă, o mașină sigură este Nissan Leaf, care are, printre altele, control inteligent al traiectoriei. Totodată, este util să verifici consumul de combustibil sau autonomia, în cazul celor electrice, precum și costurile pentru întreținere.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva modalități simple prin care poți economisi bani cu întreținerea mașinii:

Verifică în mod frecvent buna funcționare a mașinii

Așa cum oamenilor le este recomandat să meargă frecvent la medic pentru a-și ține sub control sănătatea și a identifica din timp eventualele probleme, tot așa și mașinile au nevoie să fie „consultate“. În cazul acestora, mecanicul auto este cel care poate identifica problemele și poate recomanda schimbarea unor piese la apariția primelor semne de uzură. De multe ori, este vorba de schimbarea unor piese auto ieftine. Însă, dacă nu este rezolvată problema la timp, situația se poate agrava și astfel costurile de întreținere să fie mult mai mari.

Printre cele mai importante piese ale unui autovehicul, de care trebuie să te preocupi, se numără și cureaua de distribuție. În momentul în care aceasta se deteriorează, motorul poate suferi daune semnificative. Pentru a preveni incidentele neplăcute, cureaua de distribuție ar trebui schimbată la fiecare cinci ani sau la primele semne de uzură. În cazul achiziționării unei mașini second-hand, este indicat să schimbi cureaua de distribuție imediat.

Folosește produse de calitate

Mașina are nevoie de consumabile, iar calitatea acestora poate prelungi sau, din contră, diminua speranța de viață a mașinii. Folosirea combustibilului premium, fie că e vorba de motorină sau benzină, este o modalitate eficientă de a evita deteriorarea pieselor importante ale mașinii. Cu toate că sumele plătite la pompă sunt mai mari, pe termen lung este o investiție bună.

Pentru că uleiul de motor este cel de-al doilea cel mai utilizat produs consumabil, după combustibil, schimbarea acestuia o dată pe an sau când au fost parcurși 10.000 – 15.000 de kilometri este indicată. Uleiul de motor facilitează mișcarea pieselor mecanice care intră în contact unele cu altele, iar schimbarea acestuia este una dintre cele mai simple operaţiuni care are loc în procesul de întreţinere a unui vehicul.

Pentru că sistemul de frânare este esențial pentru buna funcționare a unui autovehicul, trebuie menținut în stare bună pentru a asigura longevitatea autoturismului și siguranța în trafic. Pe lângă înlocuirea discurilor, plăcuțelor de frână și a saboților, trebuie să acorzi o atenție sporită și lichidului de frână. Degradarea acestuia se produce din cauza umidității din aer și este esențial să fie înlocuit periodic cu unul nou pentru ca sistemul de frânare să funcționeze în parametri normali.

Spală mașina în mod constant

Aspectul mașinii nu este luat în seamă de foarte mulți șoferi, însă întreținerea autovehiculului implică și spălarea ei în mod constant. De ce? Pentru că astfel eviți daunele. Caroseria mașinii poate avea de suferit din cauza noroiului, prafului, a stropilor de ploaie a nisipului ori a sării. Mineralele din aceste substanțe atacă, în timp, vopseaua mașinii și apar puncte de rugină.

În plus, o mașină curată te ajută să conduci mai bine. Parbrizul, luneta, geamurile laterale și oglinzile contribuie la creșterea vizibilității în trafic și astfel poți evita mai ușor gropile de pe șosele, iar ochii îți vor fi mai odihniți și vei putea conduce cu mai multă atenție.

Întreținerea mașinii în mod constant, prin schimbarea pieselor auto deteriorate și a consumabilelor, contribuie la buna funcționare a mașinii și te ajută să economisești bani. Și nu uita: dacă respecți limitele de viteză vei consuma mai puțin combustibil, ceea ce înseamnă că vei rămâne cu mai mulți bani în portofel.

Sursă foto: Dragana Gordic/ Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.