Ți-e teamă să mergi la stomatolog? Se crede că aproximativ 20% dintre oameni își fac griji înainte de un consult, iar unii evită cu totul consultul periodic din cauza fricii extreme. Spre deosebire de unele fobii pe care le suporți cu stoicism, consultul stomatologic este vital pentru sănătate și nu ar trebui evitat. 

Evită numeroase motive pentru care îți este teamă de dentist. Poate că ai avut o experiență dureroasă în copilărie sau poate că frica vine din:

  • Teama de durere;
  • Teama că intervenția nu va funcționa;
  • Panica la sunetele provocate de unele freze dentare;
  • Nervozitatea că o persoană lucrează, chiar și în scopuri medicale, în propria gură;
  • Rușinea resimțită dacă nu ai acordat atenție igienei orale;
  • Teama că abcesele au evoluat într-o problemă iremediabilă sau care are consecințe grave.

Indiferent de cauza evitării cabinetului stomatologic, este clar că acest lucru poate avea urmări negative: pătarea sau decolorarea dinților, crăparea dinților, probleme gingivale, carii, pierderea dinților. De aceea, trecerea peste frică este de dorit. Mai jos sunt câteva recomandări pentru a trece mai ușor peste frica de medicul stomatolog. 

Caută un dentist profesionist

Vorbește cu prietenii și familia pentru a descoperi un stomatolog bun în zona în care locuiești. De asemenea, poți vorbi și cu persoanele care au trecut pe la el în ciuda fricilor. Poți citi recenzii ale cabinetului medical și chiar poți întreba despre doctori care știu cum să reacționeze la persoanele temătoare de practicile dentare. 

Nu strică să cauți un dentist care are simțul umorului. De exemplu, un studiu publicat în European Journal of Oral Science arată că umorul ajută la reducerea temerii de procedurile dentare.  

Fii sincer legat de fricile tale

Majoritatea dentiștilor își doresc să își practice meseria cât mai bine. Totul pornește din momentul în care intri în cabinet. Atunci când faci o programare pentru consultație, spune că îți este foarte teamă și întreabă dacă te poți întâlni cu doctorul doar pentru a discuta despre procedurile care ar putea fi necesare.

Astfel, vei ști cum abordează problema. Caută un medic care este dispus să îți explice și nu te judecă pentru frica pe care o resimți. „Nu are de ce să îți fie teamă” este un răspuns nepotrivit, deoarece diminuează fricile tale și poate agrava situația făcându-te să eviți și mai mult dentiștii.

Obișnuiește-te cu instrumentele și cabinetul

O masă plină de instrumente metalice, tăioase și necunoscute te poate pune pe fugă. Ceea ce te poate ajuta este să rogi doctorul să îți spună câte ceva despre acestea și cum vor fi folosite pentru problema ta stomatologică.

Întreabă dacă poți ține fiecare instrument în timp ce îți explică rolul său. Acest lucru poate reduce din teamă, iar aparatura nu va fi la fel de intimidantă.  

Asigură-te că ești în control

La fiecare pas doctorul ar trebui să îți explice pasul următor și ce vei simți, apoi îți va cere permisiunea să continue. Înainte de fiecare procedură încearcă să comunici cât mai deschis cu medicul.

Chiar și atunci când nu poți vorbi, semnalele non-verbale îi vor indica frica, disconfortul sau durerea resimțite.

Evită să te forțezi să participi la o acțiune care îți crește anxietatea. Teama excesivă doar va crește riscul de probleme asociate procedurii stomatologice. 

Ia o persoană apropiată cu tine

Dacă vii cu un prieten sau o rudă apropiată, preferabil o persoană căreia nu îi este teamă de dentiști, pentru a sta cu tine în timpul consultației, vei putea fi mai relaxat. Mai mult, persoana respectivă poate vorbi pentru tine atunci când nu poți și astfel îți oferă un plus de control asupra situației. 

Ia masuri pentru a reduce din disconfort

Dacă ți se pare scaunul incomod, întreabă doctorul dacă te poate examina în poziția de șezut, nu înclinat. Dacă respiri mai ales pe gură și îți este teamă că nu vei avea aer în timpul procedurilor, poți folosi benzi nazale care vor deschide căile aeriene. 

Îți este teamă de injecții? Vorbește cu medicul pentru a vedea dacă poți primi un anestezic local înainte de injecție. Oxidul nitros, sedativele orale și alte alternative pot fi folosite. 

Dacă ai reflux gastric în momentele de panică sau îți este teamă că te vei sufoca, s-ar putea să te deranjeze radiografiile. Poți întreba medicul dacă este posibil să realizeze analize panoramice; acestea sunt non-invazive.

Distrage-ți atenția

Deseori, sunetele produse de echipamentele medicale măresc frica pacienților. Poartă dopuri de urechi sau căști noise cancelling pentru a evita zgomotele deranjante.

Unele cabinete au televizor și te poți uita la un film, o emisiune lejeră sau un program cu muzică. Meditația, exercițiile de respirație sau vizualizarea rezultatului final te pot ajuta, de asemenea, să te relaxezi. Respiră adânc, apoi expiră încet. Astfel, va încetini tensiunea arterială și te vei relaxa.

Multă lume amână drumul la stomatolog de teama durerii sau a eșuării procedurii sau chiar a pierderii dinților sau din frica de a afla că au apărut complicații grave. Din păcate, doar consultul timpuriu și periodic va ajuta la reducerea semnificativă a acestor evenimente neplăcute. Înfruntarea fricii este necesară pentru sănătate orală. 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.