Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță că pelerinajul religios de la Iași va avea loc și în acest an, în luna octombrie. Vor fi luate măsuri speciale, pentru a se evita aglomerația din jurul Catedralei.

Pelerinajul de la Iași dedicat Sfintei Parascheva va fi organizat anul acesta în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus, a anunțat Arhiepiscopia Iașilor. Măsurile adoptate sunt menite să protejeze sănătatea pelerinilor.

Moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase spre închinare încă din data de 8 octombrie, va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice, iar pelerinajul „Calea Sfinților” va fi organizat fără credincioși, se menționează în documentul transmis de arhiepiscopie.

„Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare și ținând cont și de deciziile luate de autorități în contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor”, precizează comunicatul.

”Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covorașe dezinfectante.  Fiecare închinător va primi un pachet ambalat și oferit în condiții stricte de igienă care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de aghiasmă, menționează comunicatul.

Totodată, intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite și create astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice.

În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

 

 

 

 

sursa: www.activenews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.