Temperatura ridicată poate sta în calea unui concediu reușit, în special atunci când îți dorești să petreci câteva zile pe litoral. Pentru că indiferent de gradele celsius de afară, trebuie să ne bucurăm pe cât posibil de zilele libere, îți prezentăm câteva metode prin care poți să te ferești de caniculă și să te bucuri de concediu, în același timp.
-
Folosește protecție solară
Deși razele UV ale soarelui au diverse efecte pozitive asupra organismului, precum reglarea bioritmului natural sau creșterea producției de vitamina D, atunci când expunerea la soare este îndelungată, pot apărea efecte negative, cum ar fi arsurile solare, apariția petelor pigmentare, îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar cancerul de piele. Din acest motiv, atunci când ne expunem la soare, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, este indicat să folosim produse cu factor de protecție solară care ne protejează de efectele negative ale razelor UV.
Cremele sau spray-urile cu protectie solara sporesc abilitatea pielii de a se proteja de radiatiile UV si trebuie alese în funcție de următoarele aspecte:
- fototipul pielii: cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât vei avea nevoie de un produs cu protecție solară mai ridicată;
- tipul de piele: în comparație cu pielea grasă sau normală, o piele uscată și sensibilă va avea mereu nevoie de protecție solară mai ridicată;
- intensitatea radiațiilor UV: în momentele zilei în care intensitatea radiațiilor UV nu este atât de mare, poți să folosești produse cu factor de protecție mai mic.
-
Nu sta la plajă între orele 11-16
Între orele 11-16, radiațiile UV ale soarelui au intensitatea cea mai mare, astfel că, atunci când este posibil, este indicat să eviți expunerea la soare în acest interval. Cu atât mai mult când te afli în vacanță, evită să faci plajă între aceste ore, deoarece, pe lângă arsuri solare, poți să faci și insolație, lucru care îți poate crea o stare de rău și disconfort.
În orele zilei în care alegi să stai la plajă sau să te plimbi pentru a te relaxa în concediu, pentru a te apăra și mai bine de razele UV și caniculă, poți purta o pălărie care să acționeze ca un scut în fața razelor soarelui.
-
Bea multă apă
Specialiștii din domeniul sănătății recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, însă, pe perioada concediului, în special atunci când stai la plajă, sub razele soarelui, este bine să te hidratezi și mai mult.
Deși este vară și este tentant consumul de lichide reci, nu uita că acestea, în special în anotimpul călduros, pot împiedica sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă. Pe lângă faptul că favorizează stocarea grăsimilor în organism, apa rece îngreunează destul de mult și digestia alimentelor. Astfel, atunci când te hidratezi, consumă apă la temperatura camerei, pentru un efect benefic asupra organismului și pentru a te răcori rapid.
-
Consumă fructe și legume proaspete
Fructele și legumele proaspete contribuie la o hidratare optimă și îți dau energie pe toată perioada zilei. Consumându-le, vei avea suficientă energie pentru a te bucura de fiecare zi de concediu. Printre fructele potrivite pentru acest sezon și care conțin multă apă se numără pepenele galben, pepenele verde, strugurii. În ceea ce privește consumul de legume, nu uita să incluzi în planul tău alimentar castraveți și roșii.
Poți consuma fructele și legumele fie combinate într-un smoothie răcoros, fie separat, sub forma unei salate. De asemenea, poți opta la cină, de exemplu, și pentru legume la grătar. Cu siguranță vor fi delicioase.
Produsele cu protecție solară ridicată, hidratarea sau consumul de fructe și legume proaspete reprezintă doar câteva dintre soluțiile care te pot apăra de canicula de afară. Profită de ele și bucură-te de concediu, alături de cei dragi!
sursă foto: freepik.com
Lasa un raspuns