Din poziția de avocat al firmei austriece, Gavriloiu pare să fi găsit soluţia prin care să pună în offside Consiliul pe care l-a condus timp de aproape două decenii:
Legea româneasca nu interzice şi nu condamnă poziţia dominantă, ci abuzul de poziţie dominantă.
Abuzul de poziţie dominantă poate fi invocat doar în urma unei investigaţii, în cazul în care se dovedeşte. Nu poate fi oprită o investiţie invocandu-se faptul că o companie va face (în viitor) abuz de poziţie dominantă.
Apariţia unei concentrări economice este sancţionată de legea românească doar în cazul în care se realizează prin achiziţia sau fuziunea între companii diferite, nu în cazul creşterii organice a unei companii.
Limitarea la 30% afectează dezvoltarea companiei şi afectează mediul concurenţial, informează evz.ro
Sesizarea Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenţei a fost sesizat în legătură cu o posibilă poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă a firmei Holzindustrie Schweighofer. Plângerea a fost înaintată de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Cătălin Baciu care, la întâlnirea de vineri cu reprezentanţii oamenilor din industria românească a lemnuluia declarat: „Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit să aducă în atenţia autorităţilor o eventuală poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă ocupată de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurenţe în domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul Secretar de Stat Cătălin Beciu a înaintat în regim de urgenţă către Consiliul Concurenţei o solicitarea de punct de vedere în acest caz particular„, așa cum se arată într-un comunicat al ministerului.
Cererea de reexaminare a Codului Silvic a fost respinsă de Senat
Comisiile reunite de mediu, agricultură şi juridică din Camera Deputaţilor au respins, marţi, cererea de reexaminare asupra Codului silvic solicitată de preşedintele Klaus Iohannis. În comisii, 20 de deputaţi au votat în favoarea cererii de reexaminare şi 35 împotrivă.
Propunerea legislativă semnată de cei 125 de deputaţi şi senatori PSD a fost înregistrată la Senat în 3 iulie 2014, la câteva zile după ce proiectul de lege al Guvernului Ponta, iniţiat de fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga (PNL) a fost respins (în 24 iunie 2014.
O altă iniţiativă pentru modificarea Codului silvic, semnată de 30 de deputaţi PSD, era la momentul respectiv în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat. Aceasta prevedea posibilitatea ca pădurile proprietate privată ale persoanelor fizice sau juridice să fie „transformate în structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, terenuri de recreere sau de agrement”. Iniţiativa a fost respinsă de Camera Deputaţilor în 6 mai anul acesta.
Propunerea celor 125 de parlamentarilor PSD a atras, la rândul ei, unele critici la vremea respectivă.
La data de 25 februarie, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, pe fondul criticilor parlamentarilor PNL, conform evz.ro
Lasa un raspuns