Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, miercuri, că Uniunea ar putea susţine reducerea TVA în mai multe etape, la consultările cu PNL şi PSD. El a precizat că ministrul de Finanţe sau premierul trebuie să arate, cu cifre exacte, că nu există niciun risc în privinţa adoptării Codului Fiscal.

„S-ar putea să ne gândim la o etapizare a reducerii TVA, important este să fim prudenţi, important este să nu punem în pericol ceea ce am realizat în anii care au trecut, pentru că aici a fost un sacrificiu comun şi sacrificiul cetăţenilor nu trebuie aruncat la coş, nu ar fi corect, nu ar fi normal. De aceea, eu cred că se poate gândi la o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA, de la 24 la 22 sau la 21 şi să vedem dacă bugetul rezistă, dacă veniturile nu scad, dacă se poate fiscaliza o anumită parte a economiei care nu este fiscalizată, prin reducerea TVA, dacă putem într-adevăr să accesăm şi suntem în stare să accesăm fondurile europene pentru investiţii, pentru că aici avem o problemă, noi nu folosim aceste fonduri europene pentru investiţii, atunci putem să trecem la etapa a doua a reducerii TVA”, a declarat Kelemen Hunor, conform RFI.

Liderul UDMR a mai afirmat că Guvernul trebuie să vină cu cifre exacte la consultările pe care le va avea cu partidele parlamentare. El a reamintit că atât guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cât şi alţi „oameni lucizi” au fost de părere că reducerea bruscă a TVA cu cinci puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar.

„Trebuie să vină ori ministrul de Finanţe, ori premierul şi trebuie să ne arate cu cifre exacte, cu venituri, cu cheltuieli şi cu proiecţia pentru următorii doi ani, cel puţin, că nu există nici un risc. Eu nu pot să spun în acest moment că există sau nu există, dar sunt voci, de la guvernatorul Băncii Naţionale până la alţi oameni lucizi, care spun că ar exista totuşi un risc destul de mare, dacă noi reducem brusc TVA cu cinci puncte procentuale, să nu avem veniturile necesare, să crească deficitul bugetar şi aşa mai departe”, a mai spus Kelemen Hunor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.