Cristina Bucșă, unul dintre cei doi consilieri județeni aleși pe listele PMP Suceava la alegerile din 27 septembrie 2020 și excluși din partid, i-a făcut o plângere penală lui Marian Andronache, președintele formațiunii politice. De asemenea, aceasta a subliniat că va contesta în instanță și hotărârea CEJ PMP Suceava prin care a fost exclusă din partid.
„În urma abuzurilor făcute în ultima perioadă de către președintele PMP Suceava, Marian Andronache, nu doar împotriva mea, ci a mai multor membri de partid, am depus plângere penală
împotriva acestuia, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj și pentru abuz în serviciu. Totodată, voi contesta în instanță hotărârea de partid prin care am fost exclusă. În viziunea sa, oamenii care vor să își facă treaba și care nu execută după comanda lui, sunt dați afară din partid în mod abuziv. Cu părere de rău pentru acesta, mai există oameni care luptă pentru drepturile lor și care iau atitudine în fața nedreptăților.
Se pare că domnul Andronache se joacă cu prevederile legale în ceea ce privește modul în care a înțeles să conducă activitatea partidului, însă țin să îi amintesc că aici a intrat pe un teren «minat»”, a declarat Cristina Bucșă.
Aceasta a dugat că dorește să aducă la cunoștința publicului adevărul despre excluderea sa din partid. Astfel, potrivit Cristinei Bucșă, la data de 02.10.2020, în urma convocării ședinței Consiliului Executiv Județean Suceava, aceasta s-a prezentat la sediul central al partidului din municipiul Suceava. Ședința a început în jurul orei 16:00, fiind prezenți în jur de 25 de membri ai aceluiași consiliu, fiind totodată prezenți și președintele filialei, precum și secretarul general, Sidor Gâtlan Anca.
„Înainte de începerea ședinței, ni s-a solicitat de către președintele filialei ca nici un membru să nu aibă asupra sa telefonul mobil sau alte dispozitive de înregistrare. În acest sens, toate telefoanele au fost strânse de către un membru și depozitate într-o altă cameră și ni s-a pus în vedere că dacă nu ni se iau telefoanele, nu putem participa la respectiva ședință. Totodată, numitul Andronache Marian, mi-a solicitat în mod expres și nominal să predau telefonul mobil.
Printre altele, principalul obiectiv al acestei ședințe a fost constrângerea în a mă determina să renunț la mandatul obținut de consilier județean. Acest demers a fost inițiat de către președintele partidului, numitul Andronache Marian, care în scopul de a mă forța să dau o declarație prin care să renunț la mandatul de consilier județean, și-a folosit în mod abuziv poziția de conducere pe care o are în cadrul partidului. În acest sens, atât el, cât și alți membri pe care acesta i-a instigat să mă convingă să demisionez, au folosit în mod repetat numeroase metode pentru a mă constrânge psihic să renunț la mandat. Așadar, aceștia aveau pregătit chiar și un formular de renunțare la mandat, încercând astfel să mă oblige să semnez demisia mea. Numitul Andronache Marian a fost cel care personal mi-a înaintat acest formular, insistând vehement să îl semnez, sub amenințarea că mă va exclude din partid. Timp de aproximativ 3 ore, am fost supusă unor constrângeri psihice foarte mari, întrucât Andronache Marian a instigat majoritatea membrilor din cadrul ședinței, în jur de 20 de membri din cei 25 prezenți, aproximativ toți fiind bărbați, exercitând cu toții în mod repetat presiuni asupra mea.
Prin diverse metode, au încercat să mă determine să semnez demisia. Au apelat la chestiuni de ordin afectiv și emoțional, în ideea de a ceda psihic și a-mi semna singură demisia, sus-numitul cooptându-i și instigându-i pe majoritatea celor prezenți a exercita pe rând sau deodată acte de constrângere psihică”, a subliniat Cristina Bucșă.
Aceasta a adăugat că, efectiv i-au comunicat că nu este dorită în cadrul partidului, deși anterior a fost votată de aceiași membri să facă parte din Consiliul Executiv și să fie propusă pe lista de candidați, atât pentru alegerile la Consiliul Local Suceava, cât și pentru cele la Consiliul Județean Suceava și până în acel moment nici nu s-a pus problema vreunor neînțelegeri între aceasta și ceilalți membri.
„Printre altele, Andronache Marian a inițiat și diferite confruntări între mine și alți participanți la ședință, prin a-i nominaliza și spunându-le că eu sunt «cea care le ia locul», «din cauză că nu își dă demisia nu poți fi tu consilier« și «confruntarea se dă între voi două», în acest sens dorind să o indic pe numita Cojocariu Camelia Alina, trezorerier și membru CEJ PMP Suceava.
Cu toate că din punct de vedere legal eu mă aflam pe loc eligibil pentru mandatul de Consilier Județean și acest drept îmi era recunoscut de prevederile legale, în îndeplinirea scopului final urmărit, cel de a propune altă persoană în locul meu, tot ce îl împiedica pe susnumit era semnarea de către mine a declarației de renunțare la mandat (demisie)”, a adăugat fosta membră a PMP Suceava.
Cristina Bucșă a declarat că, mai mult de atât, ca urmare a faptului că nu au reușit să o determine în a-și da demisia, în mod abuziv s-a propus excluderea sa ca membru al partidului, aceasta fiind o altă cale aparent legală de încetare a mandatului acesteia.
„Așadar, tot la propunerea președintelui partidului, a fost suspusă la vot excluderea mea din cadrul partidului, ajungându-se până la votul secret. Cu toate că în cadrul ședinței majoritatea membrilor au fost împotriva mea, atunci când s-a votat secret, votul mi-a fost favorabil și la acea dată mi-am păstrat calitatea de membru al partidului.
Astfel, prin voturile exprimate s-a evidențiat faptul că președintele a profitat de autoritatea de care beneficiază prin intermediul funcției sale de conducere, majoritatea membrilor fiind în mod direct influențați de către acesta.
În cele ce au urmat, atât la data 06.10.2020, cât și la data de 08.10.2020 au avut loc alte ședințe, având același obiectiv, de a mă determina să semnez demisia sau de a mă exclude din cadrul partidului, având ca scop încetarea mandatului meu de consilier județean.
În realizarea acestui scop, Andronache Marian a inițiat și adoptat printr-un exces de putere, hotătâri prin care mi-a impus candidatura mea pe lista candidaților la alegerile parlamentare, dar și obligația mea de a participa cu suma de 20.000 lei la campania electorală, pe lângă alte obligații de natură a mă constrânge moral și a-mi îngreuna situația.
Drept urmare, am trimis o înștiințare scrisă către sediul central al filialei prin care mi-am expus poziția de a nu face ceva contrar voinței mele, sub obligația impusă prin hotărârea adoptată, de a candida la alegeri și de a plăti respectiva sumă de bani.
Prin toate acestea, numitul Andronache Marian a urmărit ca prin încetarea mandatului meu să ofere, în calitate de președinte al filialei partidului, locul eligibil de consilier județean unui alt membru, cu care a avut, cel mai probabil, o înțelegere frauduloasă.
Spre exemplu, fac referire la situația consilierului județean Morariu Viorel, care pentru a urca pe o poziție eligibilă și implicit a deține această funcție în prezent a fost nevoie, fie de excluderea altor membri din partid, fie de determinarea lor să demisioneze. Este vorba despre persoanele care se aflau pe locuri eligibile pe lista de consilieri județeni. Aici doresc să îl menționez pe numitul Juravle-Nistor Petru, împotriva căruia atât președintele partidului, cât și secretarul general, Sidor-Gâtlan Anca, au încercat metode similare de determinare și constrângere psihică asupra sa în a renunța la mandatul de consilier județean”, a adăugat Cristina Bucșă.
Aceasta a mai precizat că, având în vedere toate aceste aspecte, Andronache Marian, prin acțiunile sale, a constrâns-o moral în mod repetat să renunțe la mandatul de consilier județean și a încercat în mod abuziv, printr-un exces de putere, să o excludă din cadrul partidului, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial atât pentru sine, cât și pentru un alt membru al partidului.
„Văzând că aceste demersuri nu au dat rezultatele dorite, timp de aproximativ 2 luni de zile, ședințele de partid în care am fost convocată au fost foarte rare, cu toate că știam prin intermediul altor membri că sus-numitul mă amenința cu excluderea din partid pentru a-mi pierde funcția, folosind ca pretext campania electorală de alegeri parlamentare.
Mai mult de atât, pe data de 18.11.2020, Andronache Marian m-a exclus de pe grupurile de Whatsapp ale organizației partidului, pentru a-mi restricționa anumite informații și pentru a-mi
pregăti excluderea, fapt care indică reaua sa credință, că totul a fost premeditat și ca motivele ulterioare au fost simple pretexte.
Prin urmare, după alegerile parlamentare din data de 06.12.2020, respectiv la data de 17.12.2020, ora 16:30, a avut loc o altă ședință la care am fost convocată cu doar câteva ore înainte, deși statutul partidului prevede un minim de 48 de ore în care membrii să fie convocați. Tocmai din acest motiv, m-am aflat în imposibilitate de a mă prezenta la ședință.
Convocarea a fost una generală, adresată întregului Consiliu Executiv Județean. Ulterior acestei ședințe, a doua zi, pe 18.12.2020, a avut loc o conferință de presă susținută de către președintele partidului, moment în care a anunțat faptul că am fost exclusă din calitatea de membru al partidului, consecința fiind încetarea de drept a mandatului de consilier județean.
Tot contrar prevederilor legale, nici măcar procedura excluderii din partid nu a fost respectată. Așadar, pentru ca un membru să fie exclus din partid trebuie îndeplinită o anumită procedură, care asigură în special, dreptul la apărare și i se aduc la cunoștință abaterile disciplinare de care este acuzat.
În primul rând, înainte de a se lua această măsură, persoana vizată trebuie înștiințată în scris că este subiectul unei anchete disciplinare și urmează a fi convocat organul disciplinar al partidului pentru a-i fi asigurat dreptul la apărare.
Prin urmare, prin fapta sa, Andronache Marian care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit cu intenție directă un act în mod defectuos, cauzându-mi astfel o pagubă ce constă în pierderea calității de membru al partidului și implicit de consilier județean”, a conchis Cristina Bucșă.
Lasa un raspuns