Cursă contra cronometru la Kabul pentru evacuarea a zeci de mii de afgani până pe 31 august când talibanii au anunțat că nu vor mai permite trupelor americane să rămână în țară. Trupele americane controlează aeroportul din Kabul de unde au fost evacuate aproximativ 48.000 de persoane, în principal afgani care lucrează pentru forțe străine. La un summit G7, în cursul zilei de azi, după pra 16.00, liderii aliați îl vor presa pe Joe Biden să întârzie retragerea trupelor după 31 august.  Talibanii au avertizat că vor fo consecințel dacă trupele străine nu vor fi retrase. Pe aeroport, exodul continuă Mii de afgani încearcă să fugă, temându-se de represalii. Oamenii mor în busculade sau sufocați de căldură, scrie BBC. Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters.Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeoport. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie.

Talibanii au avertizat că vor fi consecințe dacă trupele străine nu vor fi retrase. Pe aeroport, exodul continuă. Mii de afgani încearcă să fugă, temându-se de represalii. Oamenii mor în busculade sau sufocați de căldură, scrie BBC. Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters. Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeoport. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

  • Talibanii au declarat că nu vor prelungi termenul de 31 august pentru misiunea de evacuare din Kabul
  • Un purtător de cuvânt al grupului a subliniat că vor exista „consecințe” dacă forțele străine vor rămâne peste această dată
  • Casa Albă a declarat că SUA discută zilnic cu liderii talibani
  • Marea Britanie va solicita președintelui Biden să întârzie retragerea forțelor americane. Franța solicită, de asemenea, extinderea prezenței militare a SUA.
  • Un grup de rezistență anti-taliban, Frontul Național de Rezistență din Afganistan, spune că are mii de oameni gata să lupte împotriva talibanilor
  • Soldaţii occidentali spun că un membru al forțelor afgane de securitate a fost ucis și alți câțiva au fost răniți într- un schimb de focuri cu „atacatori necunoscuți” la poarta de nord a aeroportului Kabul luni dimineață.

Americanii au trecut la planul B: au trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul

După ce planul A a ușuat, americanii au trecut la planul B. Armata SUA a trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul pentru a salva americanii blocați, scrie NYTimes. Planul pare să dea roade: 16.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore, potrivit unui general din armata americană. Trupele americane au efectuat cel puțin două misiuni în Kabul, capitala afgană, pentru a transporta cetățenii americani către Aeroportul Internațional Hamid Karzai, au recunoscut luni oficialii Pentagonulu – operațiuni care par să contrazică afirmațiile repetate de la Casa Albă că americanii nu au probleme în a ajunge la aeroport pentru evacuare, scrie NYPost.

În prima misiune, care a avut loc joi, 169 de americani au fost duși cu trei elicoptere Chinook la aeroport dintr-un hotel situat la 200 de metri de aeroport. Președintelui Joe Biden a insistat săptămâna trecută că cetățenii americani din Kabul pot ajunge la aeroport în ciuda punctelor de control puse de talibani. Luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că elicoptere au fost folosite în „cel puțin o altă ocazie”, dar a refuzat să ofere detalii. Associated Press a scris luni că 16 americani au fost transportați cu elicopterul dintr-un loc situat la aproximativ două ore distanță de aeroport.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a criticat măsurile de control şi securitate ale americanilor, foarte puternice, care complică foarte mult accesul pe aeroport. ”Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii. Matematic, aceasta este imposibil„, susține Josep Borrell.

Uneori, în funcție de necesitate, comandanții noștri au autoritatea de a-și folosi bunurile și forțele pentru a-i ajuta pe americanii care au nevoie să ajungă la aeroport”, a spus Kirby, care a adăugat că astfel de operațiuni „nu sunt regulate”. „Nu vreau să las ideea că patrulăm cumva pe străzile din Kabul”, a spus el. „Dar, ocazional, acolo unde este nevoie și există capacitatea de a satisface această nevoie, comandanții noștri de pe teren fac ceea ce simt că trebuie să facă pentru a-i ajuta pe americani să ajungă la aeroport”.

5.800 de soldați americani la sol în Afganistan. Lideri occidentali fac presiuni ca forțele americane să rămână și după 31 august

Americanii au 5.800 de soldați la sol în Afganistan iar administrația Biden a fost presată să „extindă perimetrul” dincolo de zidurile aeroportului, în încercarea de a grăbi evacuările haotice ale cetățenilor occidentali și afgani care au asistat NATO în timpul conflictului de două decenii. Oficialii americani au fost criticați săptămâna trecută pentru că au forțele americane în spatele zidurilor, în timp ce forțele speciale britanice și franceze au adus sute de oameni la aeroport din case din jurul Kabulului.

Oficialii SUA au refuzat să ofere estimări clare cu privire la numărul de americani rămași în Afganistan. Biden a vorbit de 10.000 – 15.000 într-un interviu pentru ABC News săptămâna trecută. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Biden va lua decizia finală când vor înceta operațiunilor de evacuare de pe aeroport, dar nu a făcut nicio promisiune dacă SUA vor accepta solicitările aliaților de a prelungi termenul. „Nu este scopul nostru să rămânem acolo o zi, o oră, un minut mai mult decât este absolut necesar”. Cu toate acestea, talibanii îl avertizează pe președintele Biden că prelungirea termenului de 31 august pentru retragerea forțelor americane din Afganistan ar aduce „consecințe”.

SUA refuză să evacueze aliați afgani pentru a acorda prioritate cetățenilor americani

Unii interpreți militari afgani și alți aliați apropiați ai SUA, grupuri prioritare pentru evacuarea din Afganistan, sunt îndepărtați de la aeroportul din Kabul de către oficialii americani pentru a acorda prioritate cetățenilor americani și deținătorilor de cărți verzi, a declarat luni un oficial al Departamentului de Stat, relatează NYTimes, potrivit observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.