În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane(PPA), până pe data de 07 ianuarie 2020, sunt dispuse măsuri specifice și sunt intensificate controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

„La nivelul D.S.V.S.A. și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare”, a transmis directorul executiv al D.S.V.S.A., Dănuț Corneanu.

Potrivit acestuia, în toate piețele agroalimentare în care se valorifică carne și alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar veterinar, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare se vor aplica sancțiuni contravenționale,suspendarea sau interzicerea activității.

       „În vederea prevenirii și răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) sunt constituite echipe mixte cu reprezentanții I.PJ., atât în trafic, cât și în târgurile de animale/piețe agroaliomentare din județ pentru a se verifica modul în care sunt respectate restricțiile privind circulația animalelor. Totodată, sunt verificate în trafic și mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci din exploatațiile situate în zonele cu restricții”, a mai precizat Dănuț Corneanu.

D.S.V.S.A. Suceava informează consumatorii asupra necesității de a efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, iar cei care cumpără carne de porc și produse din carne de porc să o facă numai din unități autorizate, înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Recomandăm populaţiei, ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, să nu se facă din spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a declarat directorul D.S.V.S.A. Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.