Spitalul Județean Suceava are cei mai mulți medici infectați cu noul coronavirus, și mai mulți colegi de-ai lor fiind testați și în așteptarea rezultatelor, situația de aici nefiind una deloc ușoară. Deloc simplă și aproape deloc știută de cetățenii județului Suceava care, în nebunia lor inconștientă, încă se mai plimbă pe străzi.

Poate nu știți, iar de aceea este datoria noastră să vă spunem, ce momente trăiesc cei de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava și colegii lor din întreaga țară, chiar dacă ei nu s-au plâns și nu și-au făcut publice situațiile.

Așadar: întrucât  mulți colegi de-ai lor au fost deja secerați de pe câmpul de luptă, au de purtat în mână două săbii: una a lor și una a colegilor pe care trebuie să îi înlocuiască, iar asta înseamnă și mai multe ore de muncă, și mai multă expunere și mai multe vieți de salvat. Nici somnul nu îi mai ajută la fel de mult ca până acum pentru că grijile sunt din ce în ce mai mari!

Ce gânduri credeți că îi încearcă pe acești oameni atunci când îmbracă acel echipament și pleacă spre secții?

Îl iau mai întâi pe Dumnezeu cu ei, iar mai apoi își dau seama că și familiile lor au nevoie de El, pentru a fi protejate, iar astfel, sufletul le este deja împărțit în două. Apare atunci prima binecuvântare care îi consolează: Dumnezeu este peste tot!

Revine însă realitatea de care se izbesc: cu două mănuși și o mască trebuie să salveze viețile celor care ajung la spital, precum și viețile lor. De cele ale familiilor lor, am stabilit deja, se ocupă Dumnezeu!

Cu două mănuși și o mască pornesc spre un tărâm necunoscut și periculos. N-au de ales. Sunt eroii din linia întâi, speranța celor care ajung aici și iubirea celor de acasă care visează cu ochii deschiși la ziua în care îi vor putea îmbrățișa din nou.

Medicii de la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” sunt copiii unor mame care, dacă trăiesc, nu își usucă obrajii de lacrimi, sunt copiii unor tați puternici care plâng cu capul în pernă cu gândul la ei, cei puși în prima linie. La fel ca și părinții dumneavoastră, și ai lor, le vor binele!

Cei din linia întâi au, poate, la rândul lor copii, de care tocmai s-au despărțit, pentru că bagajele sunt deja la ușă. Mâine dimineață, după tură, nu vor mai veni acasă, ca sunt suspecți! Au luat contact cu alți oameni bolnavi sau suspecți de coronavirus!

Personalul medical sucevean, atât de expus în această perioadă, îmbracă halatul alb, devenit între timp adevărat veșmânt, pentru ca mama ta sau tu să poți fi, din nou, sănătos.

Te-ar ajuta dacă ai ști că se spală cu dezinfectant minute în șir neștiind dacă exagerează sau așa trebuie, te-ar ajuta dacă ai ști că fața le este rană, te-ar ajuta dacă ai ști că misiunea lor este mai grea ca oricând acum?

Te-ar ajuta dacă ai ști că epuizarea nu îi ocolește nici pe ei, că nici psihicul lor nu este de fier și că oricând se pot transforma din salvatori în oameni ce au nevoie să fie salvați?

Te-ar ajuta dacă ai ști că în România există DOAR 2000 de paturi care îi pot găzdui pe cei cu forme grave ale acestui virus, iar dacă acești medici vor fi pacienți, nu vom mai putea spune că „suntem pe mâini bune”?

Astăzi acești oameni, care deloc întâmplător, poartă halate albe, sunt cei la care trebuie să te gândești diseară când te vei pune în pat! E musai! Ești om și n-ai cum să nu te gândești la Dumnezeu și la oamenii Lui în aceste momente!

Eu le voi promite, în numele vostru, al celor care citesc aceste rânduri, că vom sta în casă și ne vom gândi la ei ca la mama noastră, care a fost dintotdeauna și pentru totdeauna o icoană!

Pentru că, nu-i așa, dacă ea ar fi în prima linie, noi am sta în casă!

 

8 Responses

 1. Mircea Mitrofan

  Felicitari pentru articol! Ma bucur cind citesc un articol scris echilibrat, cu sensibilitate si talent. Mai scrieti.
  (Pacat ca nu e semnat. Nu va fie teama sa va semnati articolele. Nu aveti de ce sa va fie teama.)
  Dumnezeu sa vegheze asupra dv., asupra medicilor si intregului personal medical, asupra noastra, a tuturor. Stim ca toti sintem datori cu o moarte, dar nu-i totuna cum mori sau cum traiesti.
  Numai bine!

  Răspunde
 2. Livia Popescu

  Felicitari!Impresionant !Și atât de uman!Sunt momente foarte grele și sunt extraordinari prin ceea ce fac medicii de pretutindeni,se definesc prin profesie acum ,mai mult ca de obicei.E o lecție de implicare și devotament ,de responsabilitate și asumare.
  Am mare încredere în forta lor interioară și în susținerea oferita de familiile lor.
  #mergem mai departe

  Răspunde
 3. maria

  Eu am si mama si fratele in prima linie… 🙁 Am ales sa imi aman concediul programat in luna martie ( cu bilet de avion si parcare platite, niciun ban primit inapoi ) in Romania doar cu gandul la familie care este deja in prima linie, nu mai au nevoie si de „ajutor” din partea mea sa fie si mai expusi…

  Răspunde
 4. And

  Dar atunci cand ma-sa venea acasa din prima linie cu niste sute bune de euro ca la operat sau a avut grija de fraierul cAre murea daca nu dadea banii unxe era in casa sau la plimbare pe bulevard. Doar drepturi si salarii vor toti. Mai ia si niste indatoriri

  Răspunde
 5. Ilcenco radu

  Sa ne amintim ca virusul este un parazit intracelular.Deci trebuie sa- l impiedicam sa patrunda in celula.Enzima proteolitica a virusului are nevoie de un pH acid .Ca atare vom alcaliniza mediul intern.La Suceava ,in anul 1991,dr.Iustina Haivas a salvat o colega ,la care se instalase deja CID -ul.(alcalinizarea = citrat trisodic ).

  Răspunde
  • Constantin Daiana

   Draga Raluca,
   Frumos articol!
   Lucrez in domeniul medical si ma intalnesc cu diferite situatii in Bucuresti.
   Ok, am inteles, in Suceava nu avem echipament (echipament complet corespunzator – combinezon, masca, viziera, manusi pt un pacient sau 3 ore, cizme – nu stiu daca exista in 25% din spitale) dar ce zici de pacientii iresponsabili care nu spun de unde vin, cei care ocolesc prin Elvetia pentru a ajunge in Romania?

   Răspunde
 6. Adrian

  Povestea este impresionanta. Lumea este perfect constienta de pericol dar din neputinta de plata a ratelor, facturilor si altele, ce ar trebui suspendate de stat , bnr etc. , uite e nevoita sa se plimbe pe strazi cu adeverinte pe proprie raspundere, de parca nu suntem obligati sa facem rost de bani pentru a trai si a trece peste aceasta pandemie. Asteptam suspendarea ratelor propusa de PSD.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.