Epidemiile de HIV, tuberculoză şi hepatită virală sunt ameninţări majore la adresa sănătăţii publice în Uniunea Europeană, iar eforturile de prevenţie şi combatere a acestora ar avea rezultate mai bune dacă ar fi reunite într-o strategie integrată, a susţinut eurodeputata Daciana Sârbu în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Strasbourg, în sesiunea plenară a Parlamentului European.

„Toate cele trei tipuri de afecţiuni lovesc, de cele mai multe ori, aceleaşi grupuri vulnerabile. Este logică, deci, gestionarea lor comună, printr-o strategie integrată. O astfel de abordare va aduce rezultate mai bune şi mai rapide”, a afirmat eurodeputata. Aceasta a subliniat că, deşi căile de transmitere sunt diferite, nevoia de prevenţie, diagnosticare timpurie şi tratament cât mai prompt este aceeaşi în cazul tuturor celor trei boli, fapt evidenţiat şi de rezoluţia dezbătută de forul legislativ european pe această temă.
Atât eforturile de prevenire, cât şi cele de tratare pot beneficia major de pe urma unei strategii integrate la nivelul Uniunii Europene, a arătat în mesajul său eurodeputată, care este vicepreşedinta a Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European.

Deşi tratamentele sunt tot mai eficiente, nu toţi bolnavii au acces la ele, a atras atenţia Daciana Sârbu: „S-au înregistrat progrese semnificative în ce priveşte prevenţia şi tratarea acestor boli. Însă nu toate tratamentele disponibile au avut impactul dorit, din cauza faptului că medicamentele au preţuri mari şi stocurile sunt fluctuante”.

Susţinătoare fermă a programelor de prevenţie în domeniul sănătăţii, deputata europeană a subliniat că „acţiunile preventive, inclusiv programele educaţionale, sunt, în mod clar, cele mai bune opţiuni pentru pacienţi, pe lângă faptul că sunt şi soluţiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor”.
În opinia sa, o strategie integrată la nivelul UE poate oferi răspunsuri la câteva dintre dificultăţile curente în combaterea acestor epidemii şi poate ajuta la obţinerea de rezultate mai bune în lupta împotriva acestor ameninţări la adresa sănătăţii publice.

În 2015 au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infecţii cu HIV diagnosticate în cele 31 de tari din UE/SEE, aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoza multirezistentă, iar hepatita virală (HCV) reprezintă una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii publice la nivel mondial, se precizează în textul întrebării orale dezbătute luni la Strasbourg; toate cele trei boli necesita programe susţinute şi pe termen lung, vizând adesea grupuri de populaţie care se suprapun, arată iniţiatorii rezoluţiei, a precizat europarlamentarul PSD.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.