Dan Tiperciuc, primarul comunei Arbore, este astăzi exemplul faptului că dragostea pentru comunitate și cu experiența în administrație, pot da rezultate mărețe pentru o comună.

Hotărât să dea un suflu nou comunei Arbore, primarul a tratat cu maximă seriozitate orice sursă de finanțare care l-ar fi putut ajuta să își dezvolte comuna.

Așa se face că proiectul „Înființare apă și extindere canalizare”, în valoare de 1.346.000 de euro, se află în procedura de licitație pentru achiziția lucrării. Acesta deservește zona centrală și prevede 2 km de țevi de apă și 2 km de canalizare.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 200 de gospodării și având în vedere acest număr mare, această investiție este binevenită. De asemenea, proiectul este prevăzut cu 92 de hidranți pentru alimentarea autospecialei de stingere a incendiilor”, a declarat primarul comunei Arbore.

Tot prin AFIR se derulează și un proiect aflat la stadiu de licitație pentru proiectare, care prevede modernizarea drumurilor de interes local din comuna Arbore, pe o distanță de 5,3 km, din beton, cu o valoare de 1.250.000 de euro.

„La acest proiect s-a încheiat licitația pentru proiectare. Proiectul este secționat pe șase tronsoane de drum, începând cu primul tronson, la Școala din satul Bodnăreni, al doilea tronson la dispensarul veterinar, al treilea la Postul de Poliție Arbore, al patrulea la Biserica Penticostală Arbore. Al cincilea și al șaselea tronson leagă drumul județean 178 cu drumul național 2K, drum care deservește peste 200 de locuințe. Odată cu realizarea drumului se vor face și îndiguiri”, a mai precizat Dan Tiperciuc.

Primăria comunei Arbore beneficiazã și de un proiect care vizează modernizarea și dotarea căminului cultural de aici. Cu o valoare de 137.000 de euro, proiectul nu este deloc unul simplu, întrucât ține seama de toate nevoile cultural-artistice ale comunității.

Căminul Cultural Arbore

Căminul Cultural Arbore

Astfel, acest cămin va fi dotat cu instrumente muzicale, costume populare, dar și tematice, adică costume pentru copii cu personaje din povești și nu numai. De asemenea prin același proiect se va achiziționa și aparatură de ambient, aparatură de proiecție film, mobilier nou, un sistem de sonorizare și lumini, iar pereții vor fi placați cu panouri fonice.
„Este un proiect pe care mi l-am dorit mult, iar faptul că am reușit să obținem finanțarea acestuia, nu poate decât să mă bucure. Acest proiect și mai ales dotările de la cămin ne vor ajuta să nu mai fim nevoiți să închiriem unele servicii, ci să le avem la noi în comună”, a declarat pentru SuceavaLive, edilul comunei Arbore . Dan Tiperciuc a semnat trei contracte de finanțare prin AFIR, în valoare totală de 2.733.000 de euro.

 

Șapte proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală

 

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, Primãria Comunei Arbore este beneficiara a șapte proiecte, care vizează în principal școlile din localitate, dar și un dispensar medical și extinderea rețelei de canalizare.

Astfel, un proiect în valoare de 410.000 de lei, care se află în faza de recepție finală, vizează modernizarea Școlii Gimnaziale Clit, unde învață aproape 200 de elevi. Acești bani au fost destinați extinderii pentru grupuri sanitare, pentru modernizarea interioarelor, dar și pentru o centrală termică și racordurile necesare instalației termice. De asemenea, printr-un alt proiect, anul viitor va fi modernizat acoperișul și exteriorul clădirii.

Și școala din Bodnăreni este beneficiara unui proiect prin PNDL, pentru care a fost semnat contractul de finanțare, în valoare de 1.300.000 de lei. Astfel, cei 76 de copii care învață acolo, în clasele primare plus o grupă de grădiniță, se vor bucura de o clădire reabilitată atât în interior cât și la exterior, cu toalete moderne și centrală termică, dar și de un spațiu de joacă.

„Modernizare Școala Gimnaziala Luca Arbore, corp A, Arbore” este un alt proiect depus de primarul Dan Tiperciuc, în valoare de 1.125.000 de lei, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Prin acest proiect se urmărește schimbarea acoperișului, instalației electrice, instalației termice, modernizarea sălilor de clasă, dotarea laboratoarelor și achiziția de mobilier școlar. De acesastă rebilitare se vor bucura 901 elevi.

Și pentru Școala Nr. 3 din comuna Arbore a fost depus un proiect, prin PNDL, în valoare de 1.594.000 de lei, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Proiectul prevede reabilitarea acoperișului, reabilitarea termică, extinderea pentru toalete interioare și reabilitarea fațadei clădirii.

Un alt proiect important pentru care a fost semnat contractul de finanțare, în valoare de 1.216.000 de lei prevede construirea unei grădinițe cu program normal în satul Clit, de jos, de la temelie. Cea veche va fi demolată și va fi construitã una nouă, pe o suprafață de 337 de metri pătrați.

Îmi doresc ca elevii să învețe într-un mediu modern. Eu am făcut aici primele 8 clase, apoi am plecat în București, dar băncile care erau atunci, sunt și acum în școală. Am și eu copii la școală”, a spus primarul comunei Arbore.

Primarul Dan Tiperciuc are grijă și de infrastructura sanitară din localitatea pe care o conduce, astfel că, tot prin Programul Național de Dezvoltare Locală se va construi un dispensar medical, în valoare de 1.116.000 de lei.

Dispensarul va avea cabinete pentru medicii de familie, cu toate dotările necesare, o cameră de sterilizare, un apartament, la etaj, destinat unui medic de gardă, prevăzut cu intrare separată. Se va construi și o intrare separată cu rampă, pentru ambulanță, iar după finalizarea lucrărilor la dispensar, intenționăm să cumpărăm și o ambulanță”, a mai precizat edilul din Arbore.

Un alt proiect derulat prin PNDL pentru care a fost semnat contractul de finanțare, în valoare de 7.483.000 de lei, vizează extinderea rețelei de canalizare, în zona Cotul de jos și pe deal, lucrare de care vor beneficia aproximativ 500 de gospodării.

Și pe GAL am despus un proiect de modernizare drum în valoare de 104.000 de euro. Este vorba despre modernizarea drumului de la Căminul cultural și până la tronsonul 2, care va fi modernizat pe AFIR, pe o lungime de 630 de metri”, a mai precizat primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Cu fonduri din bugetul local, în stadiu de execuție se află proiectul „Modernizare centru civic”, în valoare de 792.000 de lei, proiect care prevede modernizarea a 1,4 km de trotuar, prin montarea de pavele, betonarea șanțurilor și montarea rigolelor.

„Tot cu fonduri din bugetul local am făcut trei terenuri de sport, cu gazon artificial și nocturnă, împrejmuite, la Școlile Nr. 2 și 3 din Arbore și la școala din Clit, în valoare de 280.000 de lei.  De asemenea, cu 48.760 am împrejmuit stadionul comunal din Arbore, și cu 125.154 de lei am realizat parcarea și am împrejmuit sala de festivități din satul Clit. Au fost semnate și contractele pentru intabularea gratuită a 2.000 de parcele și 2.500 sunt la faza de întocmire a actelor de intabulare”, a mai precizat edilul Dan Tiperciuc.

Și bisericile din comună au primit în acest an 50.000 de lei din bugetul local, iar 60.000 de lei au fost destinați bolnavilor de cancer. Primăria Arbore a achiziționat în acest an și o cisternă pentru pompieri de 15 tone și un camion de reparații drumuri.

Și cum nu doar partea materială este importantă, în prag de sărbători, primarul comunei Arbore s-a asigurat că toți copiii de la școlile și grădinițele din comună vor primi cadouri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.