Viorica Dăncilă nu va demisiona în CEx, așa cum au acreditat unele cercuri politice, preluate de mass-media. Strategia liderului PSD este cu totul alta.

Surse din conducerea social-democraților au confirmat pentru DCNews ipoteza că strategia anunțată duminică de Viorica Dăncilă rămâne valabilă. Președintele PSD nu va demisiona la începutul ședinței de Comitet Executiv, pentru a permite instalarea ”CEx-ului paralel”, negociat de Marcel Ciolacu.

Dăncilă îi va asculta pe toți membrii CEx și va acționa în funcție de opiniile exprimate. Dacă decizia de schimbare va fi unanimă, își va prezenta demisia, dacă părerile vor fi împărțite va declanșa procedura de convocare a unui Congres extraordinar. Lucrările Congresului pot fi organizate în luna decembrie.

Dăncilă a decis să acționeze statutar, spun sursele DCNews, pentru a evita scindarea partidului sau lupte interne între facțiuni care vulnerabilizează principala formațiune politică a Stângii.

Unii lideri PSD, nemulțumiți de preluarea partidului de către grupul condus de Marcel Ciolacu, au amenințat cu contestații în Justiție. CEX-ul va fi dat în judecată dacă nu respectă statutul, care precizează că în cazul vacantării funcției de președinte,președintele executiv devine automat președinte interimar, până la organizarea unui Congres. Ca urmare, dacă Dăncilă și-ar fi dat demisia, președinte interimar ar deveni automat Orlando Teodorovici, iar eventuala decizi a CEx-ului, de a-i încredința lui Ciolacu acest post ar fi ilegală.

Marcel Ciolacu a contrazis această ipoteză, anunțând că mandatul actualului Comitet Executiv a expirat la 1 noiembrie și nu a fost organizat alt CEx de confirmare în funcție a interimarilor, deci nu se pune problema ca Teodorovici să devină automat președinte, în cazul demisiei Vioricăi Dăncilă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.