Senatorul PNL de Suceava Constantin Daniel Cadariu a făcut un apel către primarii localităților aflate în pericol de faliment din cauza Programului Utilități și Mediu.
„Mă adresez celor 56 de primari de municipii, orașe și comune, localități aflate în pericol de faliment din cauza creditului pentru finanțarea Programului Utilități și Mediu la standarde europene, componenta gaz metan: municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, orașele Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Milișăuți, Solca, Vicovu de Sus, comunele Adâncata, Arbore, Baia, Bogdănești, Boroaia, Bosanci, Botoșana, Bunești, Cacica, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii, Dărmănești, Dolhești, Dornești, Drăgoiești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Forăști, Fundu Moldovei, Grănicești, Horodniceni, Iacobeni, Ipotești, Marginea, Mălini, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirei, Moara, Moldovița, Păltinoasa, Pătrăuți, Pârteștii de Jos, Pojorâta, Poiana Stampei, Preutești, Rădășeni, Râșca, Sadova, Siminicea, Sucevița, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vama, Volovăț și Zvoriștea”, a transmis Daniel Cadariu.
Pentru a salva aceste localități de la faliment, senatorul sucevean transmite că primarii să fie prezenți la Parlament în ziua când se va da votul final, în Camera Deputaților, pe un proiect de lege pe care l-am inițiat pentru a rezolva problema.
„Ar putea fi ultima șansă de a salva jumătate din localitățile județului Suceava. Proiectul a fost respins la Senat de coaliția PSD-ALDE și va urma votul în Camera Deputaților. PSD și ALDE au respins prin vot în plenul Senatului acest proiect de lege argumentând că au identificat alte căi de rezolvare a acestei probleme”, a declarat Daniel Cadariu.
Acesta este de părere că soluțiile reprezentanților puterii, exprimate prin vocea ministrului de finanțe în dezbaterile din Comisia de buget-finanțe a Senatului României, țin de „cascadori rasului”.
„Fie înlesnirea pentru cele 56 de primarii de a accesa un credit cu o dobândă mai mică, eventual de la Trezoreria Statului, pentru a achita creditul inițial, sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care aceste localități să poată achita ratele și dobânzile din excedentul bugetar de la sfârșit de an fiscal. I-am explicat ministrului că niciuna din variante nu rezolvă problema.
În primul caz propunerea este chiar total neserioasă. În al doilea caz, nu se ține cont de două aspecte: ratele și dobânzile trebuie plătite în două tranșe, în lunile martie și septembrie, iar la sfârșit de an nu toate primăriile pot avea un excedent financiar care să acopere sumele”, a mai declarat senatorul liberal sucevean.
Daniel Cadariu susține că cel mai important lucru, pe care se fac a nu-l înțelege cei de la guvernare, este că Statul Roman a luat acum 8 ani de la administrațiile locale din județul Suceava 101 km de conducte de gaz de înaltă presiune, pe care refuză să le achite. Iar dacă nu face acest lucru, măcar să preia de aici încolo obligațiile de a achita ratele și dobânzile rămase.
„La sfârșitul anului 2017 am depus in Parlament un proiect de lege intitulat: “Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”. Această inițiativă a fost asumată, prin semnătură, de către toți parlamentarii suceveni, indiferent de culoarea politică, PNL, PSD, ALDE, minorități, cu o singura excepție, domnul deputat Cătălin Nechifor”, a menționat Daniel Cadariu.
Senatorul Sucevean a precizat și faptul că, dacă proiectul ar deveni lege, coșmarul celor 56 de localități de pe componenta gaz metan din cadrul Programului „Utilități și mediu la standarde europene” ar lua sfârșit.
Lasa un raspuns