Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu i-a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Alexandru – Răzvan Cuc, subiectul acesteia fiind introducerea trenului de persoane pe ruta Suceava – Cernăuți.

În contextul liberalizării regimului de vize în spațiul comunitar pentru cetățenii ucraineni, situația în punctul de frontieră Siret-Porubne s-a înrăutățit mult, traficul prin zonă fiind foarte intens. În lunile iunie și iulie la PCTF Siret-Porubne și Vadu-Siret-Vicșani au avut loc mai multe întâlniri de lucru între conducerile administrative ale județului Suceava și ale Regiunii Cernăuți, unde au participat și reprezentanți ai căilor ferate și unde s-a discutat despre posibilitatea introducerii a două trenuri, unul pe ruta Suceava — Cernăuți, cu plecare dimineața din Suceava și întoarcere seara din Cernăuți și unul pe ruta Cernăuți — Suceava, cu plecare dimineața din Cernăuți și întoarcere seara din Suceava”, a transmis senatorul Daniel Cadariu.

Acesta a precizat că, dezvoltarea cooperării transfrontaliere dintre Suceava și Cernăuți presupune atât inițiative și politici locale care se rezolvă prin implicarea autorităților locale și regionale însă, sunt situații care presupun implicarea instituțiilor centrale și pentru care cetățenii din zona de graniței așteaptă o rezolvare rapidă a problemelor.

În Ucraina, Ministerul Transporturilor a aprobat deja introducerea trenului pe ruta Cernăuți — Suceava. Vă adresez solicitarea de a face demersurile necesare în vederea introducerea trenului de persoane pe ruta Suceava-Cernăuți. Necesitatea și utilitatea unui astfel de demers rezultă și din următorul exemplu: începând din data de 23 decembrie 2016, Căile Ferate Ucrainene au deschis o cursă Kiev – Przemysl, care a înregistrat, până în prezent,  un număr de 146.000 de pasageri. Din acest motiv, începând cu data de 24 august 2017, Căile Ferate Ucrainene au decis înființarea unei noi curse, Kiev – Przemysl (Polonia), pe o rută nouă”, i-a transmis Cadariu ministrului Transporturilor.

Potrivit senatorului Sucevean, un alt aspect notabil este faptul că în data de 21 august 2017, la sediul Ministerului Infrastructurii din Ucraina s-a desfășurat o întâlnire de lucru între specialiști, scopul întâlnirii fiind identificarea modalităților de dezvoltare și mărire a capacităților de trecere la punctele de frontieră cu țările UE. Printre altele, s-a stabilit că investițiile viitoare se vor concentra inclusiv pe dezvoltarea unor curse rapide de pasageri pe calea ferată între Ucraina și țările UE.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.