La eveniment au participat Ionuţ Diaconeasa și Daniela Popa, consilieri ai ministrului Agriculturii, prof. dr. Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară a USV Suceava, Ion Corduneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar și reprezentanţi ai producătorilor din domeniile vegetal, al cărnii şi laptelui, reprezentanţii administraţilor publice locale, grupurilor de acţiune locală, Consiliului Judeţean, dar și de la alte instituţii.
„Trebuie să înțelegem că suntem la 10 ani de când suntem țară membră a Uniunii Europene și că avem legislație pusă la punct care permite dezvoltarea mediului rural, a micului producător, astfel încât, legal, să funcționeze pe piață. Autoritățile locale trebuie să sprijine micii producători, fie că e pe partea vegetală, fie că e crescător de animale, fie că are produse din zona montană”, a declarat Daniela Popa, specialistă în industrie alimentară.
Potrivit acesteia, GAL-urile ar trebui să aibă în strategie înregistrarea produselor tradiționale, iar obținerea unui atestat de produs tradițional nu este deloc dificilă și se poate face în maxim două luni.
Pentru a figura în Registru național al produselor tradiționale, produsul trebuie să fie fabricat din materii prime locale; să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere a produsului şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.