„Dacă aș fi bătrânul tău, ce mi-ai oferi?” este proiectul de voluntariat în care s-au solidarizat Fundația Umanitară „Proiecte Limburg România”, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței – reprezentată de director prof. Pușcă Traian Alin și Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din comuna Vatra Moldoviței, prin persoana preotului paroh Dan Negură.
Copii veseli, cu brațele pline de daruri pentru bătrânii care locuiesc la CRRN Pojorîta, au pregătit dis de dimineață, cum au știut mai bine, o frumoasă surpriză, materializată într-o vizită spectacol.
În strai bucovinean, cu emoții în glas, copiii au adus, în drumul lor, pe lângă daruri pentru trup (alimente neperisabile, articole pentru igiena personală), mai ales daruri pentru suflet, de care cei pe care i-a albit ninsoarea anilor, au atâta nevoie: poezii și cântece, îmbrățișări și cuvinte calde.
Uitați de familii, în singurătatea lor, bunicii cu ochi umezi, s-au veselit și au lăsat pentru o clipă bătrânețea cu durerile ei.
Copii frumoși și darnici, îndrumați de profesori cu inimă mare, dar și de preotul comunei, au arătat că vârsta senectuții trebuie ocrotită, dar mai ales, iubită.
A fost și un exemplu de bună practică, din partea voluntarilor Grupului Local de Tineret „Young Generation – Vatra Moldoviței” (Octavian Gherasim, Irina Negură, Delia Coca, Camelia Bîndiu, Bianca Negură, Andreea Bîndiu, Bianca Coca, Cosmin Irimescu, Paula Bodnar, Corina Trufan, Anamaria Țebrean, Nicolae Pușcă, Daniela Moroșan, Loredana Trufan, Antonia Balahură, Corina și Robert Constandache, Trufan Lordana, Balahura Georgiana, Balahura Iasmina, Bindiu Maria, Butnariu Loredana, Tigănescu Bianca Lacramioara, Fârcal Madalina, Mihalache Viorel) care, de fiecare dată, vor să facă lumea din jurul lor mai frumoasă.
Frunzele cad și cad… Bunicii de la CRRN Pojorîta își numără anii pe care i-au trăit și, odată cu ei, mai numără o faptă inimoasă care le-a adus veselie și de care sunt vrednici de laudă, niște „copii-nepoți” care sunt străini, dar care, azi le-au fost mai apropiați și mai dragi, decât rudele de care au fost uitați de mult.
„Nu fiți triști! Vom reveni, dragi bunici, cu ochi umezi!” – au spus râzând copiii de la Vatra Moldoviței.
Copiii, după ce au văzut bucuria bunicilor
Daria Cojocaru: „Am făcut un pachet cu tot ce îi plăcea bunicii mele să mănânce!”
Nu există o lume perfectă, dar noi putem face una mai bună!
Fiecare gest contează, oricât de mic ar fi…pentru cineva ar putea însemna totul. Astăzi, pe data de 1 octombrie 2016 am învățat ce înseamnă: FERICIREA! Am văzut cum niște simplii oameni se bucura de darurile pe care le-au primit de la noi. Aceștia au primit alimente, cât și obiecte de îmbrăcăminte. Aceste lucruri poate pentru unii dintre noi, nu reprezintă nimic important, dar pentru unii reprezintă ceva enorm. Am început sa plâng și mi s-a rupt sufletul când am văzut toți acei bătrânei care ne așteptau cuminți, așezați pe băncuțe. După momentul artistic pe care l-am prezentat, una dintre bunicuțe, cât și alții au fost extrem de emoționați încât au izbucnit în plânsete. Aici s-a văzut: Umanitatea. Acel sentiment pe care îl simți în momentul în care vezi pe cineva ca dăruiește tot ceea ce are și poate, fără a fii obligat ci din propria inițiativa. Am fost foarte emoționată la cuvintele unei bunicuțe…aceasta nu a mai știut ce sa zică ca sa ne mulțumească, a fost suficient când i-am văzut pe toți acești oameni cu lacrimi în ochi.
Indiferent de oră, vreme și împrejurări…m-aș implica în astfel de activități cu mare plăcere. Am simțit acea bucurie, sinceră… pe care rar o simți cu atâta intensitate. Prin aceste gesturi putem face o lume mai bună, o lume mirifică în care toți facem gesturi de umanitate, ajutându-ne apropiații. Fii om și vei fii tratat ca atare! (Maria Bîndiu)
Fac voluntariat de foarte mult timp și iubesc ceea ce fac deoarece Dumnezeu lucrează prin oameni oferind o mână de ajutor, un zâmbet sincer și o rază de speranţă în sufletul tuturor. Fiecare dintre noi avem câteodată nevoie de un sprijin care uneori apare pur și simplu din senin de la o persoană necunoscută, dar care este deschisă să ne ajute. Și noi la rândul nostru trebuie să ajutăm pe ceilalţi oameni care sunt într-un necaz dându-le putere și încredere să lupte mai departe cu capul sus. La centrul de bătrâni de la Pojorîta a fost un moment emoţionat până la lacrimi, o tristeţe sfâşietoare care mi-a cuprins tot sufletul la care nu puteai să rămâi indiferent la acei bunici. În spatele lor se ascund povești de viaţă, bucurii și dezamăgiri, vise și speranţe și un dor imens de casă și de familie. M-am bucurat foarte mult că pentru câteva clipe am reuşit să aducem un zâmbet pe chipul trist al acestor bătrâni care ar putea fi bunicii noștri sau chiar părinţii noștrii și astfel le-am alinat dorul de casă arătându-le că nu sunt singuri pe această lume. (Andreea Irimiciuc)
M-am bucurat foarte tare când am văzut acei bătrâni atât de veseli dar cu lacrimi în ochi, mi-au adus în suflet o emoție pe care nu o pot descrie, mi-am adus aminte de bunicul meu care, când eram mică mă îndrăgea foarte mult, se juca mereu cu mine. Dacă s-ar mai face o activitate de acest fel aș participa cu mult drag. Din puținul fiecăruia am făcut mult! (Țigănescu Bianca)
Cu ocazia zilei internaționale a persoanelor în vârstă, am participat împreună cu Glt Young Generation și copii ai școlii Vatra Moldoviței la donarea atât de produse alimentare și de întreținere cât și a unui zâmbet pe chipul lor blajin și brăzdat de timp. Acolo am fost întâmpinați cu brațele deschise și cu ochii înlăcrimați ai bătrânilor. Am interpretat poezii și am cântat cântece tradiționale, iar cuvintele spuse de aceștia ne-au emoționat. Cu drag aș repeta această experiență, deoarece mi-a încălzit sufletul și tare mi-aș dori ca atunci când voi fi și eu bătrână să nu uite cineva de mine. (Trufan Corina)
A fost minunat! Cel mai mult mi-a plăcut că i-am putut ajuta pe bătrâni. Pentru câteva secunde eu am înțeles că lacrimile din ochii semnifică ceva: dorul de copiii lor și de nepoții lor… noi,pentru ei am fost ca niște nepoți. Eu am ales să donez fiindcă mi s-a părut firesc sa ajut niște suflete minunate… Aș mai repeta această experiență oricând, cu mare drag!! (Paula Maria)
Astăzi cu ocazia zilei internaționale a persoanelor în vârstă am fost la căminul de bătrâni Pojorîta. În decursul săptămânii am desfășurat campania „Dacă as fi bătrânul tau ce mi-ai oferi ?”. Emoțiile noastre au fost împletite cu emoțiile bătrânilor. Ne-au dat lacrimile când am văzut lacrimile de bucurie de pe fața bunicilor noștri pentru o zi. Suntem motivați sa continuăm acest proiect pentru că cel mai important este să ne apropiem de cei de lângă noi și să aducem bucurie chiar dacă este pentru câteva clipe. (Țebrean Anamaria)
Din puțin am făcut mult și am reușit să aducem pe fețele bătrânilor lacrimi și zâmbete calde, pline de iubire și pline de mulțumire! O bătrânica s-a uitat la noi când plecam și printre lacrimi am auzit cum spunea ,,Doamne, dă-le numai bucurii acestor copii care au reușit să readucă veselia unor bieți bătrâni uitați! Vă mulțumesc!” M-a copleșit emoția auzind aceste cuvinte și abia atunci mi-am dat seama cât de mult a însemnat ce am făcut noi pentru acele persoane. Ma bucur ca am reușit să le fac o bucurie! (Bîndiu Camelia)
Bătrâneţea ar trebui să fie o perioadă extraordinară, lipsită de griji, o perioadă în care timpul liber să fie principalul atribut de care să se bucure, iar călătoriile – lucruri memorabile. E remarcabil cum aceştia, cu zâmbete largi și multă căldură în suflete, dar cu nevoi mari, reușesc să zâmbească. Personal, tind să merg pe principiul: „Cinsteşte-i pe bătrâni, căci şi tu vei fi unul”. „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, spune un vechi proverb românesc. Însă aş mai adăuga câteva lucruri pe care le consider a fi esenţiale: respectă-i şi vei fi respectat, înţelege-i şi vei fi înţeles, valorifică-le înţelepciunea şi sfaturile, vei dobândi numeroase calităţi! Doamne ajută! Bucuria bătrânilor ne-a făcut să simțim că darurile noastre vor fi plătite înzecit în ceruri.
Doamne ai grijă de sufletele acestor oameni nevinovați, lăsați în grija ta, ușurează-le traiul și alină-le toate suferințele. Rugăciunile noastre sunt alături de ei! (Octavian Gherasim)
Aceasta zi frumoasă de toamnă ne-a umplut sufletul de bucurie. Mereu, o auzim pe străbunica spunând: „Dăruind ,vei dobândi!”. Suntem sigure că Dumnezeu va avea grijă de familia noastră, pentru gestul mărunt, dar din inimă, pe care l-am făcut! (Irina și Bianca Negură)
Așa cum s-au desprins frunzele palide din părul toamnei, tot aşa au curs lacrimi de bucurie din ochii bunicilor pe care azi i-am fericit cu prezența noastră. Fiți binecuvântați, oameni peste care soarta a aruncat negură și tristețe. Ziua de azi ne-a făcut să înțelegem că Raiul se face din daruri dar și din suflete frumoase, care știu să aline, atunci când inimile plâng de singurătate. (Delia și Bianca Coca)
Echipa de proiect
Prof. Negură Ancuța
Prof. Pușcă Traian Alin
Preot paroh Negură Dan
Prof. Gherasim Simona
Teh. Coca Olguța
Mulțumiri alese:
Prof. Trufan Laura
Prof. Zancu Constantin
Prof. Vaman Simona
Prof. Colban Monica
Prof. Bîndiu Cristina
Prof. Hopulele Ligia
Prof. Brodner Maria
Prof. Pușcă Ilaria
Prof. Trufan Simona
Prof. Cojocaru Liliana
Prof. Diaconița Gabi
Croitor Cătălina și Leonid
Secretar Ciocan Marieta
SC Condrax SRL
SC Kilometrul Zero
Elevilor și părinților acestora:
Clasa pregătitoare, coordonați de prof. Hopulele Ligia : Țigănescu Cristina, Bursuc Andrei, Rusu-Cordunean Antonia, Moroșan Gabriela, Cenușă Rebeca, Țigănescu – Rodrigues Eduardo, Sandu Andrei, Mihali Alexandru, Maliș Toader și Negură Ionatan ),
Elevii clasei I coordonați de prof. Brodner Maria și în special elevei Pașcaniuc Ioana Gabriela
Clasa a III-a : Ciornei Petrica, Lazăr Daniela, Loba Răzvan, Lesenciuc Claudiu, Zbranca Sorin, Gemănar Bianca, Cenușă Dorina, Moroșan Mitică,
Clasa a IV-a: Bodnar Bianca, Zeneci Alexandru, Ciuverca Bianca, Colban Mariuta, Cojocaru Daria, Trufan Iasmina, Simerea Moroșan Gabriela, Trufan Andrei, Bujoreanu-Saghin Andrei, Telișcă Ciprian, Moroșan Elena, Sandu George, Coca Bianca, Negură Bianca
Clasa a V-a : Chiraș Alexandra, Pașcaniuc Luminița, Moroșan Georgiana și Moroșan Elena
Clasa a VI-a : Coca Delia
Clasa a VII-a A : Bodnar Andrei, Bodnar Paula, Nicu Nesciuc, Bodnar Sergiu, Negură Irina, Bîndiu Camelia
Elevilor clasei a VIII-a A, în special Gherasim Octavian, Dumi, Tabita, Oana, !!!
Elevilor Școlii Primare Ciumârna:
Medviciuc Adriana
Lupăştean Alexandra
Paşcaniuc Marina
Paşcaniuc Ionela
Paşcaniuc Elisei
Şestun Gabriel
Aneci Veronica-Nicoleta
Mireuţă Constantin
Mireuţă Elisabeta
Mireuţă Abel
Pelepco Cristina
Circuite Nicolae
Huţuleac Daniel
Medviciuc Petru
Bursuc George
Şestun George
Moisa Constantin Andrei
Şestun Mihaela
Lasa un raspuns