Inaugurarea Drumului Via Transilvanica din judeţul Suceava a avut loc în data de 22 iulie 2019, începând cu ora 11:00 în localitatea Putna din judeţul Suceava.

La eveniment au luat parte: ministrul Ioan Deneș, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, Marcel Iureș, reprezentanţi ai instituţiilor locale, judeţene și naţionale, Romsilva, Ministerul Apelor și Pădurilor, partenerii și sponsorii strategici ai proiectului, organizaţii locale, voluntari, locuitori din zonă și mass media locală și naţională.

Trebuie precizat că ministrul Ioan Deneș a fost primit în Bucovina cu pâine și cu sare, oferite de copiii ce fac parte din Ansamblul Gura Izvorului din Vatra Moldoviței.

„Via Transilvanica, proiectul asociaţiei noastre Tășuleasa Social, inaugurat în anul 2018, urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1000 km care pornește de la Putna din Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin”, a spus Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social.

Președintele Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, a mai declarat că fără sprijinul autorităților si al sponsorilor, drumul Via Transilvanica nu ar fi putut fi inaugurat.

Pe de altă parte, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, prezent la inaugurarea traseului, i-a felicitat pe inițiatorii proiectului și a  lansat o invitație către iubitorii de frumos, către cei interesați de istorie și către cei care cred că mai au multe de aflat despre România, să parcurgă cele șapte trasee ale drumului Via Transilvanica.

„Sunt onorat să fiu astăzi la Putna, în acest spațiu cu profunde semnificații pentru poporul român. Mă-ncearcă mari emoții, dar, de asemenea, sunt bucuros și mândru pentru că împreună deschidem  o nouă cale spre redescoperirea României, intrând într-o poveste  «Via Transilvanica»”, a precizat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a felicitati pe inițiatorii proiectului pentru că au inclus și frumoasa Bucovină în traseul Via Transilvanica. De altfel, Flutur a precizat că că din cele peste 16 000 de unități de cazare din județul Suceava, peste 5 000 sunt situate în proximitatea traseului.

Flutur intenționează să construiască, pe traseu, Casa Pelerinului, pentru că, după cum spune el, pelerinul trebuie să vină undeva unde să își lase mașina și să plece în pelerinaj.

„Aici, la câțiva metri de mormântul celui mai mare român, în Ierusalimul neamului românesc, la Putna, se inaugurează Via Transilvanica. Noi, bucovinenii avem niște antecedente legate de organizarea acestor forumuri de drumeții. În 2009 am inițiat proiectul pe 1 000 de kilometri din Viena până la Putna și atunci, temerari bicicliști au pornit în pelerinaj”, a precizat Gheorghe Flututr, președintele Consiliului Județean Suceava.

 

„Dacă părinții mei nu m-ar fi născut în Argeș, și aș fi putut alege, mi-ar fi plăcut să mă nasc în Bucovina”

 

Directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, s-a declarat încântat de proiectul inițiat de Tășuleasa Social, susținând că parteneriatul dintre instituția pe care o conduce și Asociația condusă de Alin Ușeriu este o onoare și, totodată, o responsabilitate.

„Este un privilegiu pentru mine să fiu aici și îi mulțumesc domnului Ioan Deneș că m-a dus la acea întâlnire. Mi-a spus: «Am niște oameni serioși cu un proiect frumos ce zici, ne poți ajuta?». Eu sunt un om de construcție, un om pozitiv și i-am spus: DA! Vreau să văd despre ce este vorba. Trebuie să spun că de la prima întâlnire mi-a plăcut ideea”, a declarat directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Actorul Marcel Iureș a ținut să îi laude pe oamenii implicați, subliniind că sunt niște eroi.

„Oamenii din această asociație nu sunt campioni, sunt eroi. Ceva foarte rar în societatea românească. Modernitatea vestică a adus în România o mașină de făcut campioni”, a transmis actorul Marcel Iureș.

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, ambasadorul proiectului Via Transilvanica, s-a declarat încântat de faptul că și în România esistă un traseu omologat și bine stabilit, pe care va putea alerga.

„Sunt ambasadorul acestui proiect și am promis, de la început, că o să fac tot ce îmi stă în putere să-l promovez la competițiile la care merg eu. Mă bucur foarte mult că pot să alerg în țară  pe un traseu care va fi omologat”, a precizat Tibi Ușeriu.

Scopul proiectului este să pună în valoare bogăţiile cultural – istorice și naturale ale României, cu  reflectare atât în comunităţile locale cât și cu ecou internaţional. Fiind un traseu public este destinat tuturor iubitorilor de drumeţie, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.
Via Transilvanica străbate zece judeţe, zone de mare importanţă culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în tara noastră.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.