70 de oameni au fost ucişi de gripă până acum. Ultimele două victime sunt o femeie de 41 de ani din județul Olt și un bărbat de 63 de ani din județul Prahova.

Sezonul de gripă se află în plină desfășurare, iar rapoartele despre decesele subite continuă să socheze.

Medicii au subliniat că virusul ar putea duce la pneumonie, urmată de sepsis. Cunoașterea simptomelor poate face diferența.

Ce este sepsisul?

Septicemia este un sindrom fiziologic al fluxului sanguin inadecvat la organele critice care se întâmplă ca urmare a unor infecții severe

În majoritatea cazurilor, există patru tipuri de infecții care pot provoca sepsis: intestin, piele, rinichi și plămâni.

Deci există o legătură indirectă cu gripa. Însă atunci când apare gripa, mucoasa plămânilor se deteriorează și este foarte probabil să dezvolți o pneumonie foarte severă după gripa. Este pneumonia bacteriană care poate provoca sepsisul, care, din nefericire, duce adesea la moarte.

Oricine are riscul de a avea o infecție și aproape orice infecție poate duce la sepsis. Cu toate acestea, anumiți indivizi – cum ar fi adulții cu vârsta peste 65 de ani, copiii sub vârsta de 1 an, persoanele cu un sistem imunitar compromis, precum și persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate preexistente (inclusiv afecțiuni pulmonare, boli de rinichi și cancer) prezintă un risc mai mare.

De asemenea, persoanele care sunt diagnosticate cu gripă și care sunt expuse riscului din cauza unor probleme medicale ar trebui sa primească imediat tratament pentru gripă.

Simptomele gripei 

Simptomele pentru gripa necomplicata includ febra, dureri musculare profunde, tuse și  senzatia că te simți foarte rau, spun medicii.  Trebuie să fiți atenți și la simptome severe, cum ar fi scurtarea respirației. De asemenea, dacă vă simțiți mai bine, dar apoi, brusc, vă treziți cu febră mai mare, tuse sau scuipați sânge, poate fi un semn de pneumonie după gripă – și este momentul să mergeți de urgență la spital.

Rețineți că timpul este esențial. Cu sepsis, aveți aproximativ o jumătate de oră pentru a reduce riscul de a intra în șocul de septicemie, care nu este întotdeauna o sentință de moarte, dar mai mulți oameni mor de pe urma lui decât cei care îi supraviețuiesc., avertizează medicii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.