Având în vedere că nu voi mai candida la Primăria municipiului Suceava, cred că devine tot mai evident pentru toată lumea că domnul Lungu va rămâne mai departe primar al orașului nostru.

De ce? Din următoarele motive:

În primul rând, pentru că alegerile se vor desfășura într-un singur tur. Absolut toți primarii în funcție sunt avantajați de actuala lege electorală. Ca să nu ieși, trebuie să fi făcut niște greșeli uriașe în mandatul 2012-2016 sau să fii cu desăvârșire prost, atât de prost încât după ce ieși de la primărie e chiar recomandat să-ți scoți un certificat medico-legal prin care să se certifice că ai retard. De multe îl pot bănui pe domnul Lungu, dar în mod cert nu și de prostie în sensul menționat mai sus.

În al doilea rând, Burdujeniul dovedește o consecvență electorală ieșită din comun, iar în Suceava e lucru știut că acest cartier dă primarul. L-a dat la ultimele alegeri și asta a făcut timp de 26 de ani. Având în vedere că aceasta este și zona unde activează Nelu Balan, cărțile sunt ca și făcute. Mulți vor susține că domnul Balan nu-l va ajuta în campanie pe actualul primar, tocmai pentru că acesta din urmă a fost numit ca și candidat din partea PNL-ului după ce, timp de 3 ani, Balan era pe buzele tuturor ca favorit pentru fotoliul din Areni. E adevărat că suceala d-lui Flutur nu i-a picat bine deputatului de peste apa Sucevei, dar acesta e suficient de matur politic cât să nu-și riște nominalizarea pentru un nou mandat, așa că va pune umărul din plin la campania primarului în funcție.

În al treilea rând, domnul Lungu este susținut de senatorul Flutur, iar acesta este o adevărată locomotivă electorală în zona noastră. E drept că e o locomotivă mai specială, care funcționează pe bază de lemne, de la mai multe gatere, dar tot locomotivă rămâne. E lucru știut că el nu a pierdut președinția CJ Suceava pentru că nu a făcut treabă bună în această funcție, ci din cauză că lumea ura PDL-ul. Și chiar era de urât acel partid! Din inimă trebuia urât. Totuși, dacă Flutur candida în 2012, să zicem din partea UDMR-ului, câștiga în mod cert. Până una alta, îl garantează pe Lungu și ăsta e un avantaj demn de băgat în seamă pentru cel din urmă.

În al patrulea rând, PNL-ul din Suceava (a se citi totuși PDL-ul) este mult mai organizat decât PSD-ul. Funcționează ca o structură militarizată. La ei ordinul se execută, nu se discută, iar în campanie se instaurează în toată filiala starea de necesitate. Toți acționează și trag în aceeași direcție. Dacă de sus se hotărăște ca toți membrii să-și bage un ardei în fund pentru că asta le-ar aduce victoria, absolut toți membrii fac asta cu o hotărâre și o determinare care cel mai adesea mă înspăimântă.

În al cincilea rând, domnul Lungu are o mult mai mare experiență a confruntărilor electorale decât orice alt candidat. Chiar dacă nu este un bun orator, chiar dacă nu are charismă, chiar dacă nu știe să se facă simpatic, știe în schimb să se folosească extrem de bine de tot ce a învățat în confruntările anterioare ca să nu fie luat prin surprindere. Anticipează cam orice mișcare a contracandidaților (de fapt a contracandidatului, dar am zis să fiu politicos și să le acord și celorlalți o șansă în această luptă electorală), știe pe ce să pună accentul pentru a ieși în evidență și știe ce canale/pârghii să folosească pentru a ajunge la alegători… și mai știe că cei mulți, contează.

PS: Uneori tare aș vrea să nu fiu Nostradamus!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.