Taxa pe valoarea adaugată va fi redusă, începând de la 1 septembrie, până la 9% pe tot lanţul de producţie şi distribuţie al pâinii, potrivit unei ordonanţe adoptate marţi, 30 iulie, de Executiv, care modifică pentru a treia oară în acest an Codul fiscal. În acelaşi timp, actul normativ prevede introducerea unor accize pentru produsele de lux, printre care se numără bijuteriile din aur, blănurile naturale sau autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3.000 cm cubi, dar şi majorarea accizelor la alcool.

Prin această ordonanţă, Guvernul implementează cota redusă de TVA de 9% în domeniul comerţului cu pâine, pe tot lanţul de producţie şi distribuţie, respectiv atât pentru pâine, cât şi pentru materia primă principală, respectiv grâul şi făina.

„În scopul identificării corecte a produselor pentru care se aplică cota redusă de TVA, au fost utilizate codurile corespunzătoare din Nomenclatura combinată, în cazul  grâului şi a făinii, precum şi codurile CAEN în cazul pâinii”, precizează Executivul în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, conform proiectului de modificare a Codului fiscal, în forma dată publicităţii, cota redusă de 9% se aplică, începând cu 1 septembrie, şi asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri: toate sortimentele de pâine, precum şi specialităţi de panificaţie precum cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, făina albă de grâu, făina semialbă de grâu, făina neagră de grâu şi făina de secară şi triticum spelta, grâu comun şi meslin.

Proiectul introduce noi produse în categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize şi pentru bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor, confecţii din blănuri naturale, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă, autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3000 cm3, arme de vânătoare şi arme de uz personal altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele prevăzute anterior.

Totodată, accizele pentru alcool etilic vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.