În a doua zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii au abordat domeniul prevenirii victimizării minorilor, fiind identificate riscurile şi vulnerabilităţile ce pot genera situaţii victimale pentru copii.

Pericolele internetului şi ale lumii virtuale, consumul de alcool, abandonul şi absenteismul şcolar, plecările voluntare de la domiciliu,  au fost câteva dintre temele de discuţie dintre poliţişti şi cei peste 2500 de elevi din mediul preşcolar, primar şi gimnazial care au beneficiat de sfaturi şi recomandări preventive şi au fost implicaţi în activităţi interactive.

Peste 500 de copii din clasele 0 şi ciclul primar au primit din partea poliţiştilor cărţi pentru dezvoltarea abilităţilor personale dar şi pentru dobândirea unor cunoştinţe minime privind prevenirea situaţiilor de risc victimal.

Cărţile, realizate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în parteneriat cu România Children Humanitarian Fondation, prezintă,  în condiţii grafice deosebite, adaptate vârstei grupului ţintă recomandări şi sfaturi preventive, oferind, totodată alternative educaţionale.

Materialele oferite de poliţişti au stârnit interesul copiilor şi cadrelor didactice, stimulând totodată adoptarea unui comportament preventiv.

O activitate deosebită s-a derulat la Şcoala Generală din comună Stroieşti, poliţiştii organizând concursuri cu tematică preventivă, o atenţie deosebită fiind acordată modului de traversare a drumului publică pe traseul către şcoală şi domiciliu.

Pentru răspunsurile corecte oferite poliţiştilor, copiii au primit cărţi şi rechizite dar şi un cadou inedit… un televizor care va afişa mesaje cu caracter preventiv şi va promova clipuri video cu diferite tematici preventive. Televizorul şi premiile au fost asigurate de poliţişti cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – IPA Regiunea 1 Suceava.

Poliţiştii reamintesc copiilor şi părinţilor să manifeste responsabilitate maximă cu privire la respectarea regulilor privind siguranţa rutieră a celor mici:

Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA“), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde a acestora;

Înainte de a traversa prin aceste locuri, asigurați-vă atent din ambele părți și convingeţi-vă ca în acel moment nu se apropie nici un autovehicul

Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axa drumului;

Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine;

După coborârea din mijloacele de transport public nu traversaţi strada prin fata ori prin spatele acestora;traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci numai prin locurile rezervate trecerii;

Nu vă deplasaţi cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice !

ATENŢIE PĂRINŢI !

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;

Cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circula maşini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;

În toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !

ATENŢIE BICICLIŞTI !

Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani şi cu respectarea prevederilor legale !

Pentru a nu fi victimele accidentelor de circulaţie, vă rugăm dragi copii, să ţineţi seama de regulile de circulaţie !

Echipaţi bicicletele cu elemente reflectorizante !

prevenirea-victimizarii-minorilor-1 prevenirea-victimizarii-minorilor-stroiesti

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.