Foarte mulți suceveni s-au prezentat la urne, ieri, din dorința de a schimba ceva în municipiul Suceava și în județ.

Multă lume a venit la urne cu optimism și speranță de mai bine. La orele amiezii, soarele era arzător afară iar în unele secții de vot atmosfera era chiar încinsă și doborâtor de caldă. Chiar dacă o parte dintre oameni au ales să se relaxeze la iarbă verde sau la un grătar și o bere,  prezența la vot a fost una mulțumitoare.

  • La umbra unui tei stăteau Vârvara și Doroftei…

În fața curții de la Școala „Ion Creangă”, din cartierul Obcini, unde erau amenajate 4 secții de vot cu numerele: 36, 37, 38, 39 un grup de oameni stătea la palavre. Între ei, la umbra unui tei, viceprimarul și candidatul PNL Ovidiu Doroftei care avea aproape 8 ore de când îi privea și saluta pe cei care mergeau spre secțiile de vot. În același grup putea fi zărit și fostul viceprimar PSD și candidat la Consiliul Local, Gavril Vârvara, care-i spunea unui apropiat că își așteaptă soția să vină de la vot. Astea se întâmplau între orele 13 – 14. Am ajuns apoi la Grădinița „ABC” unde funcționa secția de vot cu numărul 18 și care avea nu mai puțin de 1.460 de alegători pe listele permanente. Membrii din secția de vot s-au plâns de calitatea buletinelor de vot. „Sunt aiurea tăiate sau topuri întregi de buletine de vot care nu erau tăiate! Sunt unele greșit numerotate sau chiar rupte foi nu de tot dar sunt foi rupte până aproape de jumătatea paginii și sunt foarte rău capsate”, se plângeau oamenii.

  • Cu rigla și foarfecul la tăiat buletine de vot!

La Școala 4 erau amenajate două secții de vot cu numerele 19 și 20. Prima avea 1.558 de persoane pe listele permanente iar la secția 20 erau 1.414 persoane care erau așteptate la urne. Prezența era bună până la orele amiezii. În schimb, la secția 19 un pachet întreg cu buletine de vot nu erau tăiate. „Rigla și foarfecul sunt la putere. Parcă am avea o colaborare cu tipografia care a făcut buletinele de vot”, se plângea o doamnă între două vârste.

  • Mesaj mobilizator și general umanist: „Pace și prietenie”

La Liceul cu program sportiv am ajuns pe la orele 14:30. Și aici funcționau două secții de vot. La intrare, pe holul principal, te întâmpina un mesaj mare, pe un afiș aflat pe perete: „Economisește/reciclează”. Secțiile de aici, 24 și 25, aveau pe listele permanente 1.660 de persoane, respectiv 1.814.  La ora 14, la secția 25 era o prezență la vot de 21 % adică își exprimaseră opțiunile 376 de persoane. La ieșirea din secția 25 un alt mesaj mobilizator și general umanist: „Pace și prietenie”. Aici am întâlnit o domnișoară care a votat pentru prima dată. Emoționantă, suceveanca a spus că a votat cu emoție și cu gândul că poate se vor face mai multe pentru sistemul de sănătate. „Asta pentru că o să dau examen de admitere la Medicină”.

  • „Toată industria a fost dărâmată! Poate viitorul primar și președinte de județ o să facă ceva”

Am trecut și pe la Liceul „Mihai Eminescu”. Prin curte multă mișcare. Câte unul, câte doi, oamenii mergeau sau ieșeau de la vot. Aici erau 3 secții de vot cu numerele: 26, 27 și 28. La secția 26 pe liste erau înscrise 2.001 persoane, la 27 1.900 persoane arondate iar la secția 28 un număr de 1.851 persoane. Un bătrânel care tocmai a votat ne-a spus că își dorește pentru Suceava dezvoltare economică. „Nu sunt locuri de muncă în Suceava. Toată industria a fost dărâmată! Poate viitorul primar și președinte de județ o să facă ceva”, ne-a spus pensionarul cu un oftat în final.

  • „Orașul e și al tău!” / „Salvează-te și salvează-i!”

Un popas, scurt, am făcut și la Liceul Alimentar. Aici, chiar lângă treptele de la intrare în clădire se afla, scris mare, sloganul unui proiect educațional, nu electoral Doamne ferește. Pe perete era afișat „Orașul e și al tău !”, scriere care se adapta perfect pentru ziua alegerilor locale.  În interior alte surprize vizuale: „Salvează-te și salvează-i!” sau „Alege, este dreptul tău!” La Liceul Alimentar funcționau secțiile 29, cu 1.958 de suceveni pe liste, și 30, care avea pe liste 1.916 suceveni. O doamnă cu o pălărie mare de soare ne-a spus că a ales cu inima și sufletul pentru un viitor mai bun. „Măcar copiii și nepoții mei să o ducă mai bine!”, spera doamna.

  • Sport, natură… tinerețe

Bărbații care se aflau prin secțiile de vot de la Liceul Alimentar au avut parte de inedite și frumoase momente la apariția unei tinere care venea la vot direct de la sala de fitness. Unii ochi hulpavi erau ieșiți din orbite. Puțin transpirată și cu un decolteu generos, cu un tricou mulat, ca și pantalonii negrii trei-sferturi, tânăra l-a bulversat puțin pe domnul care i-a înmânat buletinul de vot. Un alt domn, și el membru al secției de votare, grijuliu, a îndemnat-o spre cabina de vot și a așteptat, nerăbdător, să-i arate cum se împăturesc buletinele de vot și se bagă în urnă. Așa da oameni politicoși și săritori. La ieșirea din sala de clasă, unde era amenajată secția, tânăra frumoasă a dat un telefon scurt și a spus „Am votat așa cum ai spus tu iubitule. Te pup!”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.