În cadrul evenimentelor pricinuite de aniversarea a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României organizate de Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Suceava şi Primăria oraşului Suceava, Universitatea Ştefan cel Mare a organizat o lansare de carte.

Beneficiind de o participare prestigioasă, festivitatea a debutat cu o prezentare a Prof.univ.dr Ştefan Purici, Prorector cu imaginea universităţii. A vorbit în continuare Rectorul USV Prof.univ.dr.ing Valentin Popa care a subliniat rolul USV în perpetuarea valorilor bucovinene şi deschiderea universităţii către activităţile de promovare a patrimoniului istoric al regiunii.
A rostit apoi Preşedintele CJ Cătălin Nechifor, el însuşi absolvent al USV, care a accentuat rolul de alma mater al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava în viitorul acestei regiuni istorice. De asemeni Preşedintele CJ a adresat celor prezenţi invitaţia de a participa pe 1 Decembrie la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României. A urmat la cuvânt Prefectul Florin Sinescu cu o alocuţiune despre rolul meritat ocupat de lansarea de carte în maratonul evenimentelor prilejuite de aniversarea Bucovinei şi despre importanţa restaurării elementelor murale în perpetuarea ortodoxiei tradiţionale în Bucovina.
În încheierea declaraţiilor politice, Primarul Ion Lungu a rostit un dicurs care a reliefat atât rolul oraşului Suceva cât şi pe cel al Brandului Bucovina în perpetuarea către posteritate a civilizaţiei şi a culturii bucovinene. A urmat în final invitatul de marcă al evenimentului Academicianul Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Cauza al USV care a vorbit pe larg despre necesitatea restaurării iconografiei şi picturii murale în Bucovina ca şi despre meritele autorului care îşi lansa lucrarea. Lucrarea lansată, Pictura murală din nordul Moldovei, Modificări estetice şi restaurare a autorului Oliviu Boldură tratează dificultatea restauratorului de a reface, dincolo de imaginea murală în sine, ceva din spiritul acelora care au ostenit la crearea respectivelor imagini în vremuri de mult apuse.
În completarea acestui scurt rezumat vă lăsăm să urmăriţi materialul video care este autodescriptiv.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.