O groapă de gunoi ilegală a căpătat contur la marginea pădurii din Șcheia. Potrivit suceveanului, Cristi Șuiu, care a tras un semnal de alarmă, lucrurile sunt grave. Oamenii aruncă acolo tot felul de deșeuri,  de la resturi de materiale de construcții, la scaune de mașini și la anvelope uzate. Acestea punând în pericol calitatea vieții locuitorilor din împrejurimi, întrucât acolo se dezvoltă mari focare de infecție.

De asemenea, în unul dintre  materialele video, se poate observa că anvelopele sunt incendiate în scopul recuperării sârmei din compoziția acestora pentru ca mai apoi, cel mai probabil, să fie vândută la fier vechi.

Contactat telefonic, primarul din Șcheia, Vasile Andriciuc, a declarat că este la curent cu ceea ce se întâmplă și dă vina pe oamenii care scapă de gunoaie, taman la marginea pădurii din comuna pe care o păstorește.

De asemenea, acesta a subliniat că cei care aruncă gunoaie nu sunt doar locuitori ai  localității pe care o conduce, ci sunt și din municipiul Suceava,  numindu-i pe toți „nesimțiți comuniști”.

#Șî eu # 📢mandru k stau in Șcheia …..Multumim din suflet Primăriei Șcheia📢 ..pt noua groapă de gunoi deschisă pe deal la Șcheia 😰😱…in sfarsit respirăm aer curat 😷….P.S. stati linistiti ca până ajunge gunoiul la voi la vale, la primărie, voi nu veți mai fi acolo…😥😥Share va rog 🙏…

Publicată de Cristi Suiu pe Duminică, 24 martie 2019

Ceea ce nu a spus Andriciuc este că, după controlul făcut de Garda de Mediu Suceava, Primăria Șcheia a fost sancționată și obligată să igienizeze zona pe care s-au depozitat gunoaiele.

„Acum sunt două vole acolo fac curat pentru a aduce terenul la starea inițială. Gunoaiele au apărut în iarna asta, că le-am făcut drumuri și au avut acces să ducă resturile de materiale.  Vinovați sunt cei de la Suceava, care își renovează apartamentele și apoi vin cu mașini mici și le aruncă. Am făcut toate demersurile, iar în curs de două săptămâni lucrurile o să intre în normalitate. M-am săturat de nesimțirea oamenilor. Am igienizat toată comuna, iar nesimțiții care au mai rămas de pe timpul comunismului aruncă gunoaie pe toate câmpurile și pe toate șanțurile. Eu am îndată patru mandate de primar și am constatat că nu poți schimba mentalitatea oamenilor, aici e toată treaba”, a declarat, iritat, primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc.

În ceea ce privește situația rușinoasă în care se află una dintre cele mai bogate localități , primarul Andriciuc susține că nu numai la el în ogradă se întâmplă astfel de lucruri, ci și în alte comune din întreg județul Suceava.

Referitor la traseul pe care îl vor urma deșeurile ilegale, dar și la ce se va întâmpla cu cei care vin să mai polueze dealurile Șcheii, Vasile Andriciuc a stabilit: – deșeurile vor fi transportate, conform legii, la o groapă de gunoi autorizată, iar  – cei ce vor fi prinși în fapt, își vor putea „culege mașinile din râpă”.

„Am și eu persoane de altă etnie în comună, dar nu sunt numai ei, ci vin mulți din Suceava și aruncă, dar problema nu este numai la mine, ci în toate unitățile administrativ teritoriale din județ, unde se aruncă gunoaie pe râuri, pe șanțuri sau prin alte părți. Acesta este respectul pe care ni-l putrtăm unii altora. Gunoaiele o să le strâng și o să le selectez și apoi o să le duc la firma care are platformă de gunoi.

Pentru viitor, dacă-i prind, le dau mașinile în râpă! Le arunc mașinile în râpă! M-am săturat să fiu om pentru toți neisprăviții care tranzitează comuna Șcheia”, a subliniat Andriciuc.

În ceea ce privește competențele Gărzii de Mediu Suceava, comisarul șef Adriana Iordache a precizat că în comuna Șcheia a fost efectuat deja un control, în urma căruia Primăria a fost sancționată și obligată să facă curat. De asemenea, șefa Gărzii de Mediu a precizat că situația nu este singulară și că localitatea Șcheia este cunoscută pentru astfel de activități.

„Noi am avut o acțiune de control la toate primăriile, iar Primăria Șcheia chiar a fost verificată. Colegii mei au stabilit măsuri, și anume să salubrizeze zona respectivă. Cu situația de la Șcheia ne confruntăm de foarte mult timp. Acolo sunt multe persoane care iau cauciucuri și le dau foc pentru a recupera sârma din ele. Noi am discutat cu Primăria și am recomandat să se implice și Poliția Locală, pentru că acolo problemele sunt destul de dese, iar fiecare poliție locală are și un compartiment de mediu, precum există și la primărie. Au și ei atribuții în sensul ăsta. Noi am identificat zona și s-au stabilit măsuri de salubrizare. De asemenea, Primăria a fost sancționată, cum de altfel a fost și de-a lungul timpului”, a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

Comuna suceveană Șcheia se află pe locul 9 în topul celor mai poluate localități din România, având înregistrată, anul trecut, o medie de 17 micrograme de particule în metrul cub de aer, conform clasamentului întocmit de AirVisual.com.

În 2018, susține sursă citată, lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie și iulie au fost catalogate drept luni cu o calitate a aerului bună, în vreme ce, în lunile mai și iunie aerul din Șcheia a fost catalogat drept “moderat”.

Sursă foto/ video: Cristi Șuiu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.