Curtea de Apel București a respins definitiv cererea organizației Expert Forum de a fi permisă prezența observatorilor independenți la renumărarea voturilor, scrie Europa Liberă.

ONG-ul obținuse o decizie favorabilă la Tribunal. Renumărarea voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale continuă în toată țara, însă AEP crede că e puțin probabil să se încheie până pe 2 decembrie, când Curtea Constituțională ar trebui să decidă dacă validează sau nu alegerile.

Potrivit minutei sentinței pronunțată sâmbătă, 30 noiembrie, de Curtea de Apel București, cererea prin care Expert Forum a contestat în instanță decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a nu fi permisă prezența observatorilor independenți la renumărarea voturilor este „nefondată”.

În primă instanță, la Tribunalul Ilfov, organizația civică avusese câștig de cauză.

Expert Forum (EFOR), dar și alte ONG-uri acreditate ca observatori independenți la turul I al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie, au criticat decizia BEC de a nu permite observatorilor să asiste la renumărare.

„Curtea de Apel București a admis recursul BEJ Ilfov și a respins solicitarea EFOR pentru a observa renumărarea. Acum câteva minute am fost dați afară de la BEJ Ilfov”, a anunțat și Expert Forum pe pagina sa de Facebook sâmbătă după-amiaza.

Cum justifică BEC că observatori independenți nu pot participa la renumărarea voturilor

BEC afirmă că Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 98/2024 arată că birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încheiat activitarea, iar renumărarea voturilor se face de către „biroul electoral ierarhic superior”, adică de birourile electorale județene, lucru prevăzut și în Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerea președintelui României din anul 2024.

Reprezentanții instituției spun că în Legea nr. 370/2004 și în Legea nr. 208/2015 „sunt expres menționate categoriile de persoane care pot asista în ziua votării la operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare, printre acestea numărându-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnați de către asociații sau fundatii, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine”.

„Ni se pare halucinantă decizia BEC de a nu permite accesul observatorilor independenți în secții la renumărarea voturilor”, afirmase organizația Funky Citizens, într-un scurt mesaj publicat joi seara pe rețelele de socializare.

Aceștia acuzau faptul că o astfel de hotărâre „pune sub semnul întrebării întregul proces de renumărare a voturilor”.

„Acum era momentul pentru maximă transparență”, consideră reprezentanții organizației civice, potrivit hotnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.