Marți, 9 august, s-a reușit marcarea celei mai recente rute de pelerinaj din România, traseul „Via Mariae”.

Proiectul, implementat de către Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, are ca principal scop cinstirea Maicii Domnului și presupune parcurgerea traseului dintre mănăstirea Slatina și Mănăstirea Voroneț, prin pădure.

Drumul, puțin anevoios, dar cu peisaje ce încântă mintea  și sufletul, face ca cei 10 km de mers pe jos să pară mult mai ușori.

Și, pentru că legătura comunei Slatina cu Voronețul este un proiect luat în calcul de primarul comunei Slatina, încă de la instalarea sa în funcție, și acest pelerinaj a fost salutat cu entuziasm de către edilul Vlăduț Gherman.

Acesta, împreună cu preoții satului, dar și cu angajați ai Primăriei, au parcurs alături de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) întreg traseul.

Mai mult decât atât, primarul comunei Slatina a declarat că această acțiune va deveni o tradiție.

„Ne-am alăturat acestei acțiuni și nu am niciun dubiu că aceasta nu se va transforma într-o tradiție. Legătura cu Voronețul este un proiect de suflet, și, de ce nu, și acesta poate fi un prim pas pentru a înțelege altfel necesitatea acestei investiții. A fost o zi cu adevărat câștigată, mai ales din punct de vedere sufletește, de aceea sunt convins că delegația comunei Slatina va fi și mai numeroasă la următoarea ediție”, a declarat primarul Vlăduț Gherman.

Popasul mult așteptat, de la Mănăstirea Voroneț,  a presupus și participarea la un moment de rugăciune la mormântul celei dintâi starețe a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu (1932-2022). La cinci luni de la strămutarea la cele veșnice, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului celei fără de care sfântul locaș nu ar fi cunoscut o asemenea înflorire de către un sobor de slujitori condus de către pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare. Totodată, au fost înălțate și rugăciuni și pentru vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Pimen, Păstor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în perioada 1991-2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.