Statuia lui Petru I Muşat ar putea fi reamplasată în zona centrală a municipiului Suceava, printr-un act de sponsorizare, fără a se cheltui bani de la bugetul local, este de părere preşedintele organizaţiei muncipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Bălan.

Bălan a arătat că municipalitatea vrea să cheltuiască un miliard de lei vechi pentru amplasarea statuii în parcul de lângă Consiliul Judeţean, apreciind că suma este exagerat de mare, în condiţiile în care Primăria municipiului reşedinţă de judeţ are o situaţie financiară precară.

Ioan Bălan a explicat că acesta a fost şi motivul pentru care consilierii democrat liberali s-au opus în şedinţa de joi a deliberativului local proiectului de reamplasare a statuii lui Petru I Muşat în condiţiile formulate de iniţiator. «Proiectul de hotărâre nu s-a materializat, fiind retras de pe ordinea de zi. Sper că la viitoarea ședință a Consiliului Local Suceava va fi prezentat un proiect, care să conțină cifre corecte, având în vedere situația financiară grea a primăriei. Unii poate vor spune că suma de un miliard de lei vechi nu este foarte mare pentru ceea ce a însemnat Petru Mușat, voievodul din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei, precum și a orașului Suceava. Da, dar banii nu-i poate încasa Petru Mușat, ci o firmă care era pregătită să facă această lucrare. Cred că dacă s-ar fi dorit, s-ar fi găsit o firmă de construcții puternică, care să-și lege numele de cel al lui Petru Mușat printr-un act de sponsorizare», a spus Bălan. Preşedintele PDL Suceava admite că statuia a fost mutată din zona Casei de Cultură din motive obiective (nr. lucrările la parcările subterane), însă în opinia sa au existat până la urmă şi motive subiective. «Faptul că va sta sub geamul Palatului Administrativ poate fi de bine», a încheiat Ioan Bălan. Trebuie spus că statuia se află în prezent în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei, situat vizavi de cimitirul Pacea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.