Procurorii DNA sunt pe cale să declanșeze cea mai complexă operațiune derulată vreodată în justiția din România. Totul ar fi explodat după ce unul din pionii cei mai importanți a început să vorbească, iar în urma acestor declarații nu mai puțin de 40 de nume grele din viața politică și mediul de afaceri vor trebui să dea declarații la sediul DNA.

Ancheta demarată de procurorii DNA vizează dosarul Microsoft – EADS, iar potrivit oamenilor legii, „grupul infracțional” este unul transpartinic, suspecții făcând parte din conducerile tuturor partidelor care s-au perindat la guvernare în ultimii ani.

Între audierea fostului secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu, și actualul șef de la SGG, Ion Moraru, procurorii anticorupție au lucrat intens pentru a pune cap la cap toate piesele din acest imens „puzzle”, prin care statul roman a fost păgubit cu cel puțin 60 de milioane de euro. Totul în urma contractelor păguboase încheiate cu firmele Microsoft și EADS, privind cumpărarea de licențe IT pentru Ministerul Educației, Ministerul Comunicațiilor și Ministerul de Interne, sub „înaltul patronaj” al Secretariatului General al Guvernului. Iar plata la negru a comisioanelor aferente s-a făcut în diverse moduri, șpăgile de zeci de milioane de euro fiind date atât prin conturi bancare către societăți comerciale sau persoane fizice, cât și prin tranzacții financiare făcute prin diverse offshore-uri. Astfel că procurorii anticorupție au fost nevoiți să apeleze la înființarea mai multor comisii rogatorii, care deja au primit probe zdrobitoare din străinătate. Și, cel puțin în linii mari, se pare că lista demnitarilor implicați în această operațiune de devalizare a bugetului statului român, care s-a întins pe ultimii zece ani, este aproape gata, așa că se poate trece, foarte curând, la următorul nivel al anchetei.

Eugen Bejinariu deschide balul!

Iar cel mai încurcat în ițele acestei afaceri care duc la trei ministere și la structura centrală a Guvernului României este, după informațiile intrate în posesia noastră, Eugen Bejinariu. Care, în urma audierilor de până acum, dar mai ales a probelor deja strânse, nu mai stă deloc pe roz – culoarea care îi place atât de mult! – în acest dosar. În care mai apar și alte zeci de nume importante, printre care Șerban Mihăilescu, Mihnea Cotoiu, Dan Nica, Karoly Borbely, Mihai Tănăsescu, Niculae Dumitru „Niro” sau Valerian Vreme. Dar și câteva mari surprize, a căror identitate, odată dezvăluită de acuzațiile pe care urmează ca DNA să li le aducă în mod oficial, vor arunca pur și simplu în aer clasa politică românească. Și nu numai…

Însă „miezul” întregii combinații este, cu siguranță, avocatul Doru Boștină. Cel care, după ce a devenit celebru odată cu „îngroparea” unuia dintre cei mai importanți clienți ai săi, Gruia Stoica, în dosarul privind încercarea de „blătuire” a licitației de la CEO Oltenia, are acum o nouă șansă de a deveni vedetă la breaking-news-uri. Acesta este pur și simplu băgat în corzile anchetei, fiind cel care prin Casa de Avocatură Boștină și Asociații a intermediat atât unele contracte păguboase cu ministerele, dar a și negociat direct cu Guvernul României suplimentarea respectivelor contracte de furnizare de licențe cu o sumă uriașă! Astfel, la începutul anului 2008, Doru Boștină negocia direct cu Secretariatul General al Guvernului obținerea unui „bacșiș” de 26 milioane de euro. Mai mult, tot atunci, același omniprezent Doru Boștină reprezenta în negocierile privind cumpărarea de licențe atât ofertantul Fujitsu Siemens Computers, cât și cumpărătorul, Ministerul Comunicațiilor și Societății Comunicaționale!

Suspectul de serviciu

Iar noua „belea” în care a intrat Doru Boștină i-a făcut să creadă pe mulți dintre cei care de-a lungul vremii au intrat în combinații cu acesta, că avocatul ar fi în stare să facă orice ca să-și scape pielea. Mai ales că, nu cu multă vreme în urmă, însuși Gruia Stoica dezvăluia în fața unei instanțe de judecată posibila „trădare” a propriului său avocat. Numai că dincolo de „răfuielile fratricide” dintre cei implicați în cel mai mare caz de corupție guvernamentală de până acum, cert este că DNA este foarte aproape de a da o nouă lovitură năucitoare politicienilor corupți. Și asta până la declanșarea unei alte operațiuni de amploare dezvăluită în exclusivitate de către „Național”, denumită „Octombrie Negru” și care vizează zeci de reprezentanți ai administrațiilor locale și centrale.

De ce se agită Ion Țiriac

Extrem de interesant este că, pe lângă atâția politicieni de marcă, în acest dosar ar apărea și numele magnatului Ion Țiriac. Care, după cum susțin sursele noastre, se agită ca niciodată, mai ales pe plan extern, pentru a scăpa de această grijă. Și pentru a se putea bucura astfel în liniște de cele 700 milioane de euro pe care urmează să le încaseze până la sfârșitului anului, în urma vânzării acțiunilor pe care le deține la banca UniCredit Țiriac.

sursa: eNational.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.