Sutele de infectări Covid-19 în rândul românilor care munceau în Germania au atras atenţia presei şi a autorităţilor din cele două state. Situaţia a repus în discuţie un subiect mai vechi şi binecunoscut, abuzurile pe care muncitorii sunt nevoiţi să le suporte din partea celor pentru care lucrează.

Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului și un bun cunoscător al României, a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre modificările legislației muncii în Germania și problemele de drept constituțional care ar putea apărea. 

„Este o problemă cu multe aspecte sau cel puţin cu două faţele ale aceleaşi monede. Primul lucru – legat de contractele de muncă. Acest lucru este reglementat şi s-a făcut deja prin decizia guvernului de la finalul lunii iulie, să suspende toate contractele de muncă din domeniul producţiei de carne, a industriei abatoarelor.

Acum, în septembrie, va fi discutat în Parlament şi în comisiile de specialitate, precum cea de socială şi de muncă, şi în cele din urmă va deveni o lege.

Sunt şi dificultăţi care trebuie menţionate: este posibil să reglementăm doar un domeniu şi să anulăm contractele, dar să le permitem în altă industrie? Sau sunt cei din industria cărnii într-o poziţie din care să spună, ei bine, dacă aceasta este doar o problemă a industriei noastre şi nu şi a altora, atunci ne simţim nedreptăţiţi şi acest lucru poate încălca Constituţia. Acestea sunt dificultăţile care trebuie discutate acum în audierile din Parlament.

Un al doilea punct este despre dezavantajele reale, probleme reale legate nu atât de condiţiile de muncă din interiorul companiilor, pentru că acolo condiţiile de igienă sunt îndeplinite. Este o muncă dificilă, dar oricum, aceste condiţii sunt îndeplinite şi controlate. Problema reală este cazarea, casele unde locuiesc muncitorii. (…)

Aici, ca să fiu sincer, trebuie să-i protejăm pe aceşti muncitori care vin Polonia, Croaţia, România, Bulgaria, trebuie deci să îi protejăm de ei înşişi. Interesul lor este să transfere mare parte din banii câştigaţi spre ţara de origine. Asta înseamnă că se mulţumesc să trăiască într-un apartament cu alte 6-8 persoane. Noi, ca stat, cred că avem datoria să reglementăm lucrurile astfel încât aşa ceva să nu se întâmple. Dar nu este ceva simplu, pentru că nu le putem permite studenţilor să locuiască într-un apartament cu alte 6 persoane, iar pe de altă parte să spunem că pentru oamenii care vin în Germania la muncă ar fi interzis.

Acestea sunt dificultăţile, dar pe de altă parte, cred că direcţia aleasă de guvern este cea bună. De ce? Factorul economic principal al unei companii trebuie făcut prin angajarea directă a oamenilor de către companie. Acesta este modelul nostru social şi contractele de muncă pe care le-am menţionat sunt un instrument pentru o flexibilitate mai mare. În special în abatoare, dacă foloseşti 90% acest instrument flexibil, lucruri de acest gen nu se mai pot întâmpla. Acestea sunt lucrurile pe care le reglementăm acum, ne-am mai ocupat de ele şi în trecut, dar trebuie făcute mai strict decât au fost. Problema este recunoscută şi trebuie să avem condiţii de lucru corecte, pe de o parte, iar pe de alta, oamenii să aibă cazări care sunt de asemenea potrivite pentru standardele noastre. Acum ne ocupăm de acest subiect şi va fi rezolvat”, a declarat Gunther Krichbaum, membru în Bundestag.

 

 

Sursa: www.digi24.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.