Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au transmis o interpelare premierului Florin Cîțu prin intermediul căreia îi solicită să stopeze deprecierea cursului de schimb valutar prin demisia din funcția de prim-ministru.

Parlamentarii suceveni au subliniat că instabilitatea politică a depreciate și mai mult leul în raport cu moneda europeană, lucru greu de ținut în frâu în ciuda intervențiilor Băncii Naționale a României, potrivit unei analize a experților în domeniu.

Situația de pe piața valutară reflect o preocupare indusă de alianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală pune presiune sporită pe valoarea leului și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășirea pragului de 5 lei pentru un euro, în următoarele zile.

„Pe fondul deprecierii accentuate a leului față de euro, Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, oferă o explicație acestui fenomen. Potrivit lui Vasilescu, <de vină pentru explozia cursului valutar ar fi mai mulți factori, printer care deficitul commercial dar și criza politică>.

Domnule prim-ministru, acum o săptămână ați declarat public următoarele: <E foarte complicat să spunem că ceea ce se întâmplă cu cursul are legătură cu situația politică>.

Între declarațiile dumneavoastră și ale domnului Vasilescu suntem de partea dânsului întrucât dumneavoastră ați fost, cel puțin o dată în viață de cealaltă parte a leului fiind, în anul 2008, la originea unui atac speculative asupra leului când au crescut dobânzile la creditele în lei din această cauză.

Față de această situație, solicităm să ne răspundeți la următoarea interpelare:

Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru oprirea deprecierii monedei naționale, care determină suplimentar, față de majorarea prețului la gaze, energie și combustibili, un lanț întreg de scumpiri și dacă nu luați în calcul o demisie, de urgență, pentru a atenua influența crizei politice asupra cursului valutar?”, au transmis deputații AUR de Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.