Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au transmis o interpelare premierului Florin Cîțu privind violențele migranților din zona Calais-Franța care au dus la uciderea românului Mihai Spătaru, un atentat la securitatea cetățenilor UE.

„Asistăm cu neputință la o situație foarte gravă, care, de mai bine de zece ani afectează integritatea fizică și psihică a șoferilor de camioane români care sunt nevoiți să ajungă în Marea Britanie prin terminalul din portul Calais. Problemele sunt cauzate de miile de migranți ilegali stabiliți pe malul francez al Canalului Mânecii care încearcă prin orice mijloc să ajungă în Marea Britanie. În trecut, migranții se apropiau de această zonă la adăpostul întunericului, între timp,  aceștia se năpustesc în plină zi asupra vehiculelor cu marfă care traversează Canalul în Marea Britanie, intimidând și amenințând șoferii, totul sub ochii autorităților franceze.  Practic, lipsa sancțiunilor și faptul că autoritățile sunt depășite coroborat cu toleranța autorităților franceze pun în pericol fiecare șofer aflat la volanul unui vehicul doar pentru că reprezintă o oportunitate de a se deplasa în Marea Britanie. Acestia se organizează în grupuri, de îndată ce traficul de pe autostradă în direcția portului avansează cu viteză mică și aleg camioanele vulnerabile, totul fiind planificat. Camioanele și bunurile sunt deteriorate, lanțul de aprovizionare fiind în pericol.

Șoferii profesioniști încep să evite această rută deoarece se tem pentru integritatea lor corporală sau de pedepsele aplicate de autorități în cazul în care găsesc migranți în remorca vehiculului, în multe cazuri fără știrea șoferilor.

 România a fost zguduită, în data de 16 mai, de tragedia care s-a produs într-o parcare de pe autostrada A28 din Franța. Astfel, în noaptea de 15 spre 16 mai, brăileanul Mihai Spătaru, şofer profesionist de TIR, se afla într-o parcare de pe autostrada A28 din Franţa, împreună cu soţia sa, cu care făcea echipaj pe un camion. La un moment dat, Mihai i-a spus soţiei că merge la toaletă iar apoi se va duce să verifice dacă încărcătura este în regulă și dacă lacătul remorcii este intact. Imediat după ce a coborât şi a ajuns în spatele TIR-ului, românul de doar 39 de ani a fost atacat cu o sabie şi înjunghiat de două ori, în inimă şi spate.

Strigătele disperate ale femeii ar fi fost auzite de ceilalţi şoferi de TIR aflaţi în parcare, însă niciunul nu a coborât, pentru a sări în ajutorul colegului lor, probabil de frică să nu fie atacați la rândul lor.

Tragedia s-a produs în contextul în care Franța devine una dintre cele mai periculoase zone de tranzit pentru șoferii români, oameni care devin victime ale hoților de motorină sau migranților din zona Calais. Cum ar putea să se apere acești oameni în astfel de cazuri dacă autoritățile franceze se implică mai mult în protejarea migranților, aplicând amenzi usturătoare tocmai șoferilor care, de frică, încearcă să-i îndepărteze utilizând forța.Au existat și situații extreme, în care șoferii au fost nevoiți să lovească atacatorii folosindu-se de camion pentru a se apăra, rezultând numeroase victime și din rândurile migranților. La sfârșitul săptămânii trecute, peste o sută de migranți au blocat șoseaua de centură care duce spre portul Calais și au atacat cu pietre TIR-urile care se îndreptau spre Anglia, încercând astfel să-i oblige pe șoferi să-i urce în remorci.

 Autoritățile franceze afișează un grad ridicat de toleranță față de acești migranți, permițându-le chiar să-și construiască case din cartoane la marginea autostrăzii. În situațiile în care sunt găsiți ascunși prin diverse compartimente ale camioanelor, sunt eliberați fără alte sancțiuni. Prin aceste acțiuni ale autorităților, fenomenul este încurajat și perpetuat. Aceste situații au un impact negativ asupra transportatorilor de marfă, punând astfel presiune pe un segment economic deja afectat de migrația forței de muncă, de pachetele de mobilitate adoptate la nivel european și de impozitarea diurnelor care sunt recalificate abuziv de ANAF ca venit salarial.

Față de această situație solicităm deschiderea unor canale de comunicare, la nivel de prim-ministru, între Romania si Franta care sa aiba ca obiectiv măsuri concrete și monitorizarea violențelor produse de migranți precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislație pentru descurajarea violențelor și dacă acestea nu vor avea eficiență solicităm să ridicați chestiunea la nivelul organismelor Uniunii Europene.

Față de această situație vă rugăm să ne comunicați dacă vă este cunoscută problema, ce măsuri ați întreprins și măsurile concrete pe care le aveți în vedere pentru prevenirea și evitarea acestor incidente și nu în ultimul rînd, în mod concret cu ce veți susține familia Spătaru după această tragedie?”, se arată în interpelarea semnată de către cei doi deputați AUR de Suceava.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.