Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia i-a solicitat să precizeze care este data la care România va aplica noua legislație adoptată de Parlamentul European privind introducerea unui coș minim de consum după care să fie stabilite salariile și pensiile minime.

Parlamentarul sucevean a spus că incompetența Guvernului, menținerea pensiilor speciale, întârzierea realizării condiționalităților pentru decontarea împrumuturilor din PNRR, majorarea costurilor cu întreținerea statului și privilegiile conducătorilor au dus la formarea „statului gras” pe care cetățenii și companiile trebuie să-l ducă în spate, iar deficitul bugetar a ajuns la cote istorice.

„Cum să aibă un viceprimar angajați personali la «cancelarie» care să se ocupe de paginile de facebook? Cum să aibă un secretar de stat sau un director de companie națională și alte entități, curieri personali pe lângă angajații acelei instituții?

Cât trebuie să mai strângă cureaua românii și companiile ca să vă fie vouă bine?

De ce nu actualizați veniturile românilor în raport cu creșterea prețurilor?

Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim.

Pensionarii au și ei dreptul la un «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.

In Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii la prețuri reale.  

Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent de Parlamentul European, respectiv calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim. 

 Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

 Creșterea economică din anul 2022 bazată pe consum, în ciuda infației de 16%, nu a fost distribuită echitabil românilor prin bugetul aprobat pentru anul 2023. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut și cu toate astea ați menținut pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Indexarea acordată deja nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. In aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum. Indexările nu acoperă rata inflației. 

Uniunea Europeană impune calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă «pragul sărăciei».

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Care este data la care se va  aplica în Romania noua legislație adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea salariului minim cu un cos de bunuri si servicii la preturi reale?”, se arată în textul interpelării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.