Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o nouă interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia i-a cerut să precizeze care sunt soluțiile concrete privind sprijinirea antreprenorilor să creeze locuri de muncă, soluțiile pentru eradicarea sărăciei, controlul inflatiei si asigurarea coșului minim pentru traiul zilnic al românilor.
Parlamentarul sucevean a precizat că deficitul României va depăși 8% din PIB, iar premierul a decis fără referendum îndatorarea României și a generațiilor viitoare cu peste 52% din PIB, pentru consum. Inflația este cea mai mare din UE. Pensiile speciale nu au fost anulate și nici finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.
„Ați făcut tot mai dificilă supraviețuirea firmelor în această junglă a taxelor, introduse pentru bunăstarea politicienilor și camarilei de partid(Nordis, Buzatu, PSD Arad, PSD Ilfov și în curând PSD Suceava,etc). Locurile de muncă lipsesc cu desăvârșire. Majorarea pensiilor și salariilor nu acoperă inflația și creșterea prețurilor.
Acestea sunt motive pentru a vă retrage din politică, nu pentru a candida.
Agențiile de rating au făcut o listare a problemelor României, astfel:
1.Cheltuielile preelectorale vor împinge deficitul bugetar la 7,3% din PIB în 2024.
- Politica fiscală din 2025 rămâne incertă(…) deficitele se pot reduce doar în procedura de deficit excesiv. În consecință, se anticipează că datoria publică va crește constant depășind 54% din PIB până în 2027.
- Creșterea cheltuielilor se va apropia de 20% an de an. Ținta actuală de deficit a Guvernului include cheltuielile preelectorale discreționare.
2.Deficitul de cont curent va depăși 8% din PIB
- În timp ce politica fiscală a menținut cererea internă constantă, o mare parte din aceasta este canalizată în importuri. Prin urmare, deficitul de cont curent va depăși 8% din PIB în acest an, cu puține semne de corecție.
- Politica fiscală expansionistă va contribui la dezechilibre externe mari și ne așteptăm la o medie a deficitului de cont curent de 7,6% din PIB între 2025 – 2027.
- Ne așteptăm ca deficitul comercial cu bunuri să rămână aproape la 10% din PIB în următorii câțiva ani, reflectând cererea internă ridicată și problemele de competitivitate. (…) Ne așteptăm ca din cauza creșterii mari a importurilor, PIB-ul real să crească insuficient, cu doar 1,6%.
3.Exporturile rămân mici
- Proiectele cofinanțate de UE nu ne-au ajutat să reducem deficitele. Cu toate acestea, creșterea exporturilor rămâne la un nivel scăzut.
- Criza economică actuală din Germania a împiedicat sectorul de producție din România și a contribuit la scăderea productivității în prima jumătate a anului.
4.Economia României se confruntă cu provocări structurale care vor persista după 2027, inclusiv din cauza trendului demografic:
- Scăderea populației aptă de muncă ar putea trage în jos creșterea.
- Lipsesc eforurile de reformă pentru a oferi pieței competențele profesionale necesare, precum și în ceea ce privește încetinirea emigrației.
- În ultimul deceniu, populația cu vârstă de muncă a scăzut cu circa 1,1%/an și se așteaptă ca acest declin să se reducă doar marginal în următorii ani.
Față de această situație vă solicit demisia din funcția de prim-ministru al României și vă adresez următoarea interpelare: Care sunt soluțiile concrete privind sprijinirea antreprenorilor să creeze locuri de muncă, soluțiile pentru eradicarea sărăciei, controlul inflatiei si asigurarea coșului minim pentru traiul zilnic al românilor?”, se arată în textul interpelării.
Lasa un raspuns