Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a informat că Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a aprobat OUG pentru acordarea de granturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în valoare de 400 milioane euro.
Potrivit deputatului sucevean, vor exista două măsuri de sprijin. Este vorba despre Măsura 1 – Granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii – pentru care s-au alocat 59,69 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat, valoarea granturilor fiind între 50.000 euro și 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Angelica Fădor a subliniat că microîntreprinderile vor trebui să asigure cofinanțare de 5%, întreprinderile mici -10%, iar întreprinderile mijlocii – 15%. De asemenea, deputatul liberal a mai spus că granturile pot fi contractate de entitățile care își desfășoară activitatea din Clasa P – Invățământ, Clasa Q – Sănătate și asistența socială, Clasa S – Alte activități de servicii.
„Pe Măsura 2 – Granturi pentru investiții destinate retehnologizării – vor fi alocate 358,14 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat. Valoarea granturilor poate fi între 50.000 euro și 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare de 25% – 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția.
Pe această măsură de sprijin, granturile pot fi contractate de entitățile care își desfășoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (cu excepția codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției), Clasa F – Construcții; Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor; Clasa H – Transport și depozitare; Clasa I – Hoteluri și restaurante”, a precizat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.
Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem. În prima etapă, destinată capacităților de prestări servicii în domenii precum învăţământul, sănătatea, asistenţa socială şi serviciile prestate către populaţie, Guvernul Ciucă va ajuta aproximativ 1.200 de IMM-uri beneficiare.
Cea de-a doua componentă a măsurii de sprijin guvernamental prevede granturi pentru activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare, având aproximativ 4.000 de IMM-uri beneficiare. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice, tot ce înseamnă investiţii ce ţin de capitalizarea IMM şi refacerea capacităţilor de rezilienţă”, a conchis Angelica Fădor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.