Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor i-a adresat o întrebare lui Daniel Suciu, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, privind efectele aplicării prevederilor OUG 114/2018.

Ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018 privind privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, au intervenit modificări substanțiale în costurile proiectelor de investiții.

Potrivit datelor care mi-au fost prezentate la Biroul parlamentar, în medie, valoarea contractelor încheiate de autoritățile administrației publice a crescut cu circa 30 %, dar au fost cazuri în care aceasta a crescut și cu 50 de procente”, a transmis Angelica Fădor.

Mai mult, după cum precizează deputatul sucevean, din cauză că multe dintre proiecte au avut studii de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aprobați înainte de adoptarea OUG 114/2018, valorile proiectelor de investiții scoase la licitații nu au fost atractive pentru firmele de construcții, care nu s-au prezentat la licitații.

Astfel, în foarte multe cazuri, au fost reluate de două sau chiar trei ori licitațiile din cauza lipsei de ofertanți, iar autoritățile contractante au fost nevoite să actualizeze valoarea investițiilor. Această situație a fost întâlnită în majoritatea proiectelor cu finanțare din PNDL și a proiectelor cu finanțare europeană.

Mai grav este că, în cazul proiectelor cu finanțare europeană, actualizarea indicatorilor tehnico-economici a crescut valoarea totală a proiectelor astfel încât acestea ies din schema de finanțare convenită.

Din ceea ce am constatat în ultimele luni, valoarea proiectelor de dezvoltare locală, fie ele cu finanțare locală, națională, sau europeană a crescut, majorarea costurilor fiind neeligibilă și suportată din bugetele locale ceea ce a determinat ca unele unități administrativ teritoriale să renunțe la unele dintre proiectele inițiate”, a menționat parlamentarul sucevean.

În aceste condiții, Angelica Fădor îi cere ministrului să prezinte o situație a impactului OUG 114/2018 asupra proiectelor finanțate de la bugetul de stat prin PNDL, dar și a celor finanțate prin POR 2014-2020 la nivelul întregii țări.

Doresc să precizați valoarea inițială totală a contractelor și valoarea după actualizarea necesară ca urmare a aplicării OUG 114/2019.

De asemenea, vă rog să îmi transmiteți dacă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul minim în domeniul construcțiilor va fi păstrat la 3000 de lei sau va fi corelat cu creșterea prevăzută pentru salariul minim pe economie”, a mai transmis deputatul Angelica Fădor.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.