Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a informat că autoritățile locale vor avea, în urma susținerii Guvernului și deciziei Parlamentului, mai multe fonduri pentru investiții și pentru finanțarea eforturilor medicale ce se fac la nivel local pentru a combate epidemia cu noul Coronavirus.

Astfel, aceasta a subliniat că, la propunerea PNL, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Aceasta a explicat că legea este extrem de importantă și pentru Județul Suceava, care va beneficia de fonduri substanțiale pentru dezvoltare. Potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va aloca lunar o cotă de 15% la bugetul local al judeţului (în prezent- 11,25%), o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor (în prezent- 41,75%), o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului Judeţean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice. Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru Administrație a Camerei Deputaților și de fost primar al comunei Iacobeni, am susținut în Parlament fără nicio ezitare această inițiativă legislativă, considerând că ea reprezintă un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale, acestea putând astfel să-și facă planuri de investiții fezabile pe termen mediu și lung”, a declarat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.