Deputatul liberal Angelica Fădor susține că nedreptatea pe care Guvernul PSD nu a vrut să o rezolve privind drepturile foștilor angajați din Institutele de prospecțiuni și explorări geologice (IPEG), din care mare parte sunt în județele Suceava și Maramureș a fost îndreptată, în ședința de marți a Guvernului Ludovic Orban, printr-o ordonanță de urgență elaborată cu ministrul liberal al Muncii, Violeta Alexandru.

Potrivit OUG adoptată de Guvern „este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.” Mai mult, potrivit noilor prevederi „beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice”, iar vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 ani.
Ordonanța adoptată de Guvern stabilește că drepturile de pensie se revizuiesc cu respectarea dispozițiilor legale privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pot spune că o problemă care mi-a fost ridicată de foști angajați din IPEG-uri și pe care am prezentat-o atât Guvernului PSD, care a spus că nu se poate a fost rezolvată de Guvernul PNL pentru că atât prim ministrul Ludovic Orban, cât și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au înțeles imediat că o situație care nedreptățea o categorie de foști angajați trebuie să fie îndreptată”, a explicat deputatul Angelica Fădor.

Potrivit actelor normative care erau în vigoare, persoanele înscrise la pensie anterior datei de 01.01.2011, nu făceau obiectul recalculării prevăzute de Legea nr. 192/2015 și Legea nr . 221/2018.
Reamintim că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a dat asigurări, în luna decembrie a anului trecut, delegațiilor din Suceava și Maramureș, din care a făcut parte și deputatul Angelica Fădor, că va găsi soluții în cel mai scurt timp pentru rezolvarea situației pensionarilor din cadrul Institutelor de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG) care nu beneficiază de pensii similare minerilor, deși au lucrat în condiții similare.

 

„Mulțumesc premierului Ludovic Orban și  ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pentru că de o lungă perioada de timp am încercat să soluționez problema acestei categorii de pensionari”, a conchis deputatul Angelica Fădor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.