Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat că programul IMM Invest, lansat de Ministerul Finanțelor Publice, se dovedește extrem de util pentru întreprinderile mici și mijlocii. În acest moment sunt deja aproape 5.000 de credite aprobate, iar numărul lor va crește în continuare, pe măsură ce băncile analizează dosarele pe care le primesc.
Este primul şi singurul program în domeniu care a produs efecte într-o săptămână de la aprobarea sa.
Peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest.

Deputatul sucevean a precizat că sunt implicate 22 de bănci, fiecare având norme proprii. Dacă o bancă procesează foarte greu sau refuză credite către anumite companii, companiile au dreptul să opteze pentru altă bancă. Sunt bănci care sunt dispuse să acorde credite către companii, chiar dacă în primă fază companiile au optat pentru altă bancă. În momentul în care o bancă îşi dă acordul să aprobe un credit este necesară semnarea unui contract în baza unui plan de investiţii sau unor date puse la punct de compania care are nevoie de creditare.

„IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.
Pentru IMM-urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanţările pot ajunge până la 5.000.000 lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii şi până la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici şi micro. Durata finanţării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rata dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an”, a explicat Angelica Fădor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.