Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor i-a adresat o întrebare Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, privind programul de screening pentru tuberculoză.

„În fiecare an, la 24 martie, în întreaga lume este marcată «Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei». Datele oficiale arată că, desi, odată cu implementarea Programului Național de Control al Tuberculozei incidența TB a scăzut considerabil, în România, în fiecare zi, 3 persoane mor din cauza acestei boli, iar alte 45 sunt nou diagnosticate. Din comunicatul de presă publicat  în 21 martie a.c, pe site-ul Ministerului Sănătății, am aflat că instituția derulează  cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel național: Proiectul  «Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente», care beneficiază  de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă  contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, în valoare de 975 mii lei”, a transmis deputatul sucevean.

În acest context, Angelica Fădor i-a solicitat ministrului Sănătății să precizeze ce acțiuni vor avea loc în cadrul acestui proiect la nivelul județului Suceava.

„Câte persoane din grupul țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile (persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost,  persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar) vor beneficia la nivelul județului de acest program de screening”, a mai întrebat deputatul liberal Angelica Fădor.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.