Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a declarat că singura cale pentru a pune Moldova pe linia de dezvoltare și modernizare se află în impulsionarea investițiilor generatoare de locuri de muncă bine plătite.
„Moldova este cea care a pierdut, din cauza subdezvoltării, din cauza sărăciei și a lipsei locurilor de muncă bine plătite, cei mai mulți tineri români, care și-au croit speranța muncind în străinătate. Când vorbesc despre investiții, mă refer la toate cele trei categorii care ar putea să scoată Moldova din zona rușinoasă a celei mai slab dezvoltate regiuni din Uniunea Europeană”, a declarat Ioan Balan.
Potrivit deputatului sucevean, în primul rând, investițiile publice trebuie să treacă de la etapa declarațiilor, a mâzgălelilor pe harta țării, la cea a faptelor, la cea a șantierelor pe care să se lucreze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
„Spun acest lucru deoarece, deși Moldova este în topul priorităților MasterPlanului investițiilor pentru transporturi, până acum niciun șantier nou nu s-a demarat efectiv. Niciun membru al Guvernului nu mai poate invoca astăzi lipsa banilor, pentru că de dimineața și până seara miniștri ne spun că economia duduie, că bani la buget sunt suficienți, iar fondurile europene abia așteaptă să fie utilizate. Așadar, proiectele există, prioritățile sunt definite, banii există și ei, iar ceea ce mai lipsește este doar voința politică.
Cu responsabilitatea cuvenită pentru poporul român, se pot demara imediat proiectele pentru modernizarea drumurilor și căilor ferate din Moldova, pentru traversarea Carpaților de la Est la Vest, prin mult așteptatele drumuri rapide care să lege provinciile istorice ale aceluiași neam. Investițiile publice reale sunt cele care crează efectele de antrenare și pentru industrie, adică exact pentru acel domeniu extrem de slab dezvoltat în Moldova”, a mai declarat Ioan Balan.
În al doilea rând, după cum susține liberalul sucevean, investitorii străini se uită cu mare interes față de oportunitățile pe care le are Moldova pentru orice sector industrial.
„Mână de lucru bine calificată avem, resurse locale avem din plin, iar de o administrație locală dispusă să sprijine stabilirea în regiune a unor fabrici moderne nu ducem deloc lipsă. Așadar, cum avem în structura Guvernului nu mai puțin de trei miniștri și un viceprim-ministru care ar trebui să se ocupe de problemele economiei și ale mediului de afaceri, mi-aș dori ca până la vară să-i auzim că se laudă cu succese reale legate de amplasarea unor investitori strategici în Regiunea de Nord-Est a României.
În trecut, au fost miniștri care au promis că au ajuns la înțelegeri cu mari producători de autoturisme, cu mai producători industriali și că fabrici și uzine vor răsări în Moldova. Miniștri au plecat, iar nicio investiție străină notabilă nu s-a dezvoltat în Moldova, deoarece aproape toți investitorii străini au reclamat că la București nu au găsit parteneri de discuții pentru a lua decizia de a se stabili în Moldova pe termen lung”, a transmis deputatul PNL.
Acesta consideră că nu trebuie să uităm că astăzi, în Moldova, mii de agenți economici moldoveni se luptă din greu să își mențină afacerile pe linia de plutire, să ofere locuri de muncă pentru moldoveni și să își plătească obligațiile fiscale înainte de termenele legale.
„Ei reprezintă capitalul autohton românesc, investițiile private românești, pentru care Guvernul a promis în sutele de pagini ale Programului de guvernare numai lapte și miere, spunând că vor implementa măsuri pentru a-i sprijini să reziste provocărilor pieței și să se dezvolte pentru a deveni competitivi. A trecut mai bine de 15 luni de guvernare, iar pentru antreprenorii români onești nu s-a făcut nimic”, a mai transmis Ioan Balan.
Liberalul sucevean are convingerea că și la nivelul parlamentarilor moldoveni din coaliția PSD-ALDE există dorința de a materializa un pact pentru investiții în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană.
„Constatând că principala piedică pentru a scoate Moldova din subdezvoltare o reprezintă lipsa de voință politică, am decis să lansez un apel public către toți deputații, senatorii și aleșii locali din arcul guvernamental, pentru a susține proiectele urgente de investiții necesare Moldovei, de la Milcov și până în Nord, la Siret. Atunci când oamenii politici au știut să treacă peste orgolii politice și și-au pus toată energia în sprijinul unor proiecte mari, au reușit să scrie istoria. La peste zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană avem obligația de elimina discrepanțele de dezvoltare din interiorul țării, cât mai rapid. Toți românii au dreptul la un nivel de trai decent, fie că se numesc munteni, ardeleni, olteni, dobrogeni, bănățeni, moldoveni sau bucovineni”, a conchis deputatul PNL de Suceava Ioan Balan.
Lasa un raspuns