Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan susține că o oportunitate uriașă pe care ne-a adus-o aderarea țării noastre la Uniunea Europeană o reprezintă zecile de miliarde de euro pe care România îi poate folosi, în mod gratuit și onest, ca să se dezvolte.

Cei peste 500 de Km de autostradă care s-au construit în perioada postcomunistă au fost făcuți din acești bani europeni nerambursabili! Miile de km de rețea de apă și canal, care au adus o urmă de civilizație în satul românesc sau în orașele mai mici, s-au realizat tot din bani europeni. Zecile de mii de persoane care au obținut o nouă calificare și au putut să găsească un loc de muncă mai bun, au reușit acest lucru tot datorită fondurilor europene. Miile de studenți cu bursă, miile de clădiri istorice reabilitate și sutele de mii de fermieri care pot să obțină producții record, pentru că primesc sprijin prin subvenții, sunt lucruri realizate tot prin banii gratuiți de la Bruxelles. Cine nu vrea să vadă aceste beneficii, ar trebui să-și pună întrebarea cum ar fi arătat România condusă de un PSD anti-dezvoltare, care nu ar fi beneficiat de de sprijinul Uniunii Europene”, a declarat deputatul Balan.

Potrivit parlamentarului sucevean, așa cum ne raportăm astăzi financiar la Uniunea Europeană, țara noastră ar trebui să fie un beneficiar net al bugetului european.

Altfel spus, în 6 ani cât durează un cadru bugetar la nivelul UE, România contribuie cu 6-7 miliarde de euro și primește înapoi peste 34 de miliarde de euro. Un simplu calcul matematic ne arată că peste 27 de miliarde absolut gratuiți pot contribui, în numai 6 ani, la recuperarea decalajelor dintre țara noastră și statele dezvoltate din UE. Această sumă este uriașă, mai ales dacă o comparăm cu planul de reconstrucție Marshall, care a totalizat fonduri doar de două ori mai mari decât primește România numai într-un singur exercițiu financiar european”, a mai declarat Ioan Balan.

Deputatul sucevean a menționat și că finalul cadrului financiar multianual european 2014-2020 se apropie cu pași repezi, iar pe pagina electronică a Comisiei Europene a rămas uimit să constate că pentru 6 miliarde de euro, adică peste 28 de miliarde de lei, Guvernul nu a transmis încă solicitări și proiecte pentru a aduce acei bani în România.

Mai mult decât atât, din 36 de miliarde de euro pe care îi putem cheltui în această perioadă, au fost decontate efectiv, adică s-au plătit României numai 10 miliarde de euro! Când oare vom mai recupera aceste întârzieri? Ne îndreptăm iarăși, ca în 2015/2016, către un eșec, aflând că banii pentru autostrăzi, școli și spitale au fost pierduți din cauza incompetenței Guvernului?
Trebuie să vă atrag atenția că fondurile structurale din care am absorbit cei mai puțini bani sunt exact acele fonduri destinate investițiilor publice și private, care ar fi putut să schimbe la față România! Astfel, din Fondul de coeziune, destinat regiunilor sărace s-au folosit doar 22%, din Fondul pentru dezvoltare regională au fost aduși în România numai 20%, iar din Fondul social european destinat calificării angajaților și șomerilor, precum și stimulării studenților s-au atras numai 21%. Singurul fond din care banii absorbiți au fost mai mulți este cel destinat agriculturii, pentru că din el se plătesc subvenții pentru care nu sunt necesare proiecte”, a transmis liberalul sucevean.

Acesta nu consideră că problema fondurilor europene ar trebui să fie o temă de dispută dintre putere și opoziție.

Cred că într-o democrație solidă, cu partide responsabile, cu toții ar trebui să găsim consensul pentru ca acei bani gratuiți să vină și să sprijine dezvoltarea țării. Un test de onestitate politică ne-ar spune că pe chestiunea utilizării fondurilor europene ar trebui să conlucrăm astfel încât niciun euro să nu ne scape printre degete, dacă el ar putea să contribuie la bunăstarea românilor. Eu, personal, de ani de zile atrag atenția Guvernului asupra riscului de a pierde această oportunitate uriașă. Văzând cu câtă nepăsare se uită PSD la miliardele pe care suntem pe cale să le pierdem, PNL și-a propus drept obiectiv să aducă în România 100% din aceste fonduri. Dacă mai este cineva care nu s-a convins încă de utilitatea folosirii acestor bani, atunci să se uite la cum arată agricultura poloneză, la ce infrastructură a construit Ungaria, la ce industrie a sprijinit Cehia și chiar la cât de mult i-a ajutat pe românii care au reușit să le folosească! Personal, cred că, pentru a evita riscul dezangajării fondurilor europene, ar trebui să sprijinim cu toată forța toate administrațiile publice locale să folosească banii nefolosiți, exclusiv pentru dezvoltare. Cred că o bună utilizare a acestor bani în zonele rurale, slab dezvoltate, ar readuce încrederea românilor în autoritățile statului român”, a conchis deputatul sucevean Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.