Deputatul PNL Ioan Balan se arată revoltat de situația în care a ajuns învățământul preuniversitar din Județul Suceava, în condițiile în care  3.229 de elevi învață în clase simultane, fiind amestecate câte 4-5 generații de elevi.

Demnitarul sucevean consideră că o deplasare la Suceava a  ministrului învățământului Ecaterina  Andronescu ar fi oportună pentru că ar avea ocazia să constate ea însăși în ce condiții învață cei  3.229 de elevi.

„Pentru că Ministerul Educației nu știe decât să închidă școli și să comaseze clase, mii de elevi sunt amestecați în aceeași clasă, fără să conteze că sunt de vârste diferite, din 3-4 clase diferite și au un singur învățător”, transmite Balan.

Aşa cum se ştie, predarea în condiţii simultane, sistem impus de realităţile demografice ale unor zone, ridică o serie de probleme specifice, atât pentru cadrul didactic, cât şi pentru elev. Dacă în ceea ce-l priveşte pe învăţător predarea simultană îi impune un ritm alert de lucru şi o minuţioasă pregătire a activităţilor, în ceea ce-l priveşte pe elev accentul cade pe munca independentă, pe optimizarea înţelegerii şi activităţii semidirijate.

„Să se convingă singură doamna ministru cum poate un singur cadru didactic să predea, în aceleași timp, abecedarul pentru clasa I, tabla înmulțirii pentru clasa a II-a, științe naturale pentru clasa a III-a și istorie pentru clasa a VI-a. Este de nepermis cum își bate joc Guvernul de peste 3 mii de elevi, numai din Județul Suceava. Din câte am înțeles, la nivel național tragedia este și mai mare, fiind vorba despre 25 de mii de elevi care merg la școală și sunt chinuiți, fără să li se acorde dreptul constituțional la o educație de calitate. Cei mai puternic afectați sunt tocmai elevii din mediul rural, pentru că lor li s-au închis școlile. După ce se chinuie să facă naveta până la școală nu știu câți km, elevii din mai multe clase sunt înghesuiți într-o singură sală, unde nu mai educație nu se face. Sistemul simultan este cel mai prost sistem de educație care a funcționat vreodată în România. În urmă cu câțiva ani învățământul simultan dispăruse, iar acum PSD-ALDE l-a revigorat. Să ne mai întrebăm oare de ce nu reușesc elevii să ia note mari mai târziu, la evaluarea națională sau la bacalaureat”, transmite deputatul sucevean.

Concret, deputatul PNL cere  Ministerului Educației Naționale să găsească de urgență soluții pentru extinderea rețelei școlare din Județul Suceava și pentru angajarea suplimentară de învățători și profesori calificați.

„Din septembrie 2019, niciun elev sucevean nu trebuie să mai învețe în sistem simultan, cu alte clasă laolaltă, ci să aibă propriul învățător și propria clasă, cât mai aproape de domiciliu”, a conchis Ioan Balan.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.