Deputatul PNL Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, referitoare la impozitul pe gospodărie și principiul fiscal al evitării dublei impuneri.

Constat cu deosebită insatisfacţie faptul că Guvernul României continuă să prezinte opiniei publice părţi, mai mult sau mai puţin semnificative, din modificările pe care vă pregătiţi să le aduceţi politicii fiscale generale. În această categoric intră și așa-numitul «impozit pe gospodărie», a cărui implementare, cel puţin în baza informaţiilor comunicate de Ministerul Finanţelor, va fi cu siguranţă defectuoasă și cu rezultate fiscale foarte slabe, chiar începând de la 1  ianuarie 2018”, a transmis deputatul PNL.

Potrivit lui Balan, gospodăria fiscală, după cum a fost definită de ministrul Finanțelor Publice, dar și de președintele PSD, va cuprinde toţi membrii familiei, iar globalizarea veniturilor va cuprinde toate sursele de venit ale membrilor familiei.

După cum foarte bine cunoașteți, unele  regiuni ale României, cum ar fi Regiunea de Nord-Est, sunt caracterizate de o puternică emigraţie a forţei de muncă, emigraţie, în cele mai multe cazuri pendulară, de durată medie, care nu implică modificarea domiciliului persoanei, cu sau fără contracte de muncă oficializate în statele gazdă. În cele mai multe dintre cazuri, persoana plecată la muncă în străinătate este și singurul întreţinător al familiei, familii, de obicei sărace, extinse ca număr, având în întreţinere un soţ/soţie șomer, 1-2 copii şi chiar și 1-2 bunici pensionari”, a mai transmis acesta.

Ioan Balan consideră că acest proiect este unul costisitor și păgubos și vrea să afle de la ministru dacă în calculul venitului, respectiv al impozitului pe gospodărie, vor intra și veniturile obținute de românii plecați la muncă în străinătate în baza unui contract de muncă / fără un contract de muncă.

În calculul impozitului pe gospodărie vor intra şi alocaţiile/indemnizaţiile sociale temporare de care beneficiază copiii unuia dintre romanii plecaţi la muncă în străinătate şi care are domiciliul stabil în România”,mai întreabă deputatul PNL.

Deputatul PNL Ioan Balan dorește să afle și cum se va evita dubla impunere în cazul lucrătorilor români care au onorat obligaţiile fiscale în statele unde muncesc.