Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, să crească capacitatea punctului de frontieră Siret pentru fluidizarea tranzitului de mărfuri care vin din Ucraina.

Deputatul Sucevean i-a mulțumit ministrului pentru tot sprijinul pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne l-au acordat autorităților locale, societății civile și voluntarilor din județul Suceava, care s-au implicat în acordarea de sprijin pentru refugiații ucraineni în ultimele trei luni.

„În al doilea rând, imposibilitatea utilizării de către Ucraina a porturilor de la Marea Neagră pentru a transporta mărfurile a generat o intensificare a transporturilor alternative (rutier și feroviar), fluxurile de camioane fiind și de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Acest lucru a determinat puternice aglomerări în punctul de trecere a frontierei de stat de la Siret, județul Suceava, unii șoferi de camion așteptând și mai bine de o săptămână pentru a putea trece frontiera de stat cu România.

 În ciuda faptul că Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un puternic deficit de personal la nivelul tuturor structurilor, consider că o suplimentare temporară a personalului în PTF Siret ar diminua în mod semnificativ aglomerația și ar diminua timpii de așteptare. Având în vedere faptul că reconfigurarea traficului de mărfuri prin România aduce beneficii pe orizontală și pentru țara noastră, dar contribuie la asigurarea stocurilor de alimente în spațiul Uniunii Europene, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

  • Este posibil ca, cel puțin cu caracter temporar, să suplimentați numărul de personal din punctul de trecere a frontierei Siret, județul Suceava, în scopul diminuării timpilor de așteptare și al fluidizării tranzitul de mărfuri?

  • Dat fiind volumul uriaș de mărfuri, în special cereale, care urmează să intre în România, luați în calcul ca, cel puțin cu caracter temporar și exclusiv pentru tranzitul de marfă, să propuneți deschiderea și operaționalizarea rapidă a noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina?

  • Ce alte măsuri aveți în vedere să aplicați, astfel încât sprijinul statului român pentru Ucraina să se materializeze și pe componenta economică, prin facilitarea exporturilor de mărfuri?”, i-a transmis deputatul Balan ministrului Lucian Bode.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.