Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, referitoare la finanțarea deficitară a administrațiilor publice locale, ca urmare a nerealizării veniturilor bugetare.

„Potrivit art.6 din Legea nr.50/2019 a bugetului de stat pentru anul 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se repartizează, începând cu luna următoare a publicării în Monitorul Oficial al României a Legii bugetului de stat: a) 15% la bugetul local al judeţului; b) 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,5% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor; 7,5% se repartizează în mod egal judeţelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean.
Această pretinsă ”generozitate” a Guvernului a fost sterilizată de competențele suplimentare puse de domnia voastră, prin Legea bugetului, pe umerii administrațiilor publice locale: finanțarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare”, a transmis deputatul Balan.

Potrivit deputatului sucevean, analizând în detaliu atât Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cât și execuția bugetară în primele 4 luni acesta a constatat următoarele: în anul 2019, Guvernul a estimat o creștere cu 4,36% a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi urmat să se distribuie, potrivit art.6 către UAT-uri; în primele 4 luni din anul 2019, impozitul pe venit colectat a fost mai mic cu 11%, rezultând venituri mai mici pentru UAT-uri cu cca. 900 milioane lei.

În contextul în care majoritatea serviciilor publice sunt furnizate de către administrațiile locale – de la burse pentru elevi, investiții de interes local și până la asistența persoanelor cu handicap, Ioan Balan i-a solicitat lui Orlando Teodorovici mai multe clarificări.

„În condițiile repartizării unor sume mai mici către UAT-uri din impozitul pe venit, vă solicit să precizați dacă veți compensa sumele lipsă printr-un transfer superior de resurse prin sume defalcate din TVA?”, a transmis Ioan Balan.

De asemenea, acesta i-a solicitat ministrului să precizeze cum va afecta situația nefavorabilă a bugetelor locale ritmul investițiilor de interes local programate în anul 2019.

„În condițiile în care nu numai administrațiile locale au un deficit puternic de finanțare, ci și Bugetul asigurărilor sociale de stat (-1,75 miliarde lei) și Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (-1,6 miliarde lei) vă solicit să precizați cum veți compensa aceste deficite?”, a mai transmis liberalul sucevean.

Deputatul Ioan Balan i-a mai cerut lui Orlando Teodorovici să precizeze și care capitole de cheltuieli vor fi diminuate pentru a asigura finanțarea celor trei domenii deficitare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.