Deputat PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, referitoare la fondurile neutilizate și disponibile în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Potrivit celor mai recente informații publicate de Comisia Europeană pe platforma privind fondurile structurale și de investiții, România a cheltuit efectiv 4,46 miliarde euro (plăți decontate către bugetul de stat) și a planificat utilizarea a 6,76 miliarde euro din totalul de 9,64 miliarde de euro disponibili pentru țara noastră în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a transmis Ioan Balan.

Deputatul sucevean a precizat că un calcul foarte simplu ne arată că România mai poate solicita în perioada scurtă care a mai rămas până la închiderea cadrului financiar multianual 2014-2020 fonduri nerambursabile de peste 2,88 miliarde euro.

Cu ajutorul acestor bani, s-ar putea realiza mii de proiecte pentru modernizarea infrastructurii în mediul rural (extinderea rețelelor de apă, canal, gaze, asfaltări de drumuri comunale), dar se pot implementa și proiecte pentru modernizarea infrastructurii agricole (amenajări și îmbunătățiri funciare), precum și derularea unor programe pentru sprijinirea fermierilor să cumpere utilaje agricole moderne”, a mai transmis Ioan Balan.

Cu scopul de a evita situația neplăcută ca România să piardă oportunitatea de a utiliza aceste fonduri gratuite pentru dezvoltarea fermierilor și pentru modernizarea așezărilor rurale, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Daea să precizeze care este motivul pentru care România are un grad atât de scăzut de contractare pentru fondurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Având în vedere că în Programul de guvernare 2018-2020 v-ați asumat mai multe obiective generoase pentru modernizarea satului românesc, în principal prin extinderea rețelelor de utilități, și pentru sprijinirea achiziționării de utilaje agricole de către fermieri, vă solicit să precizați motivul pentru care aceste măsuri nu s-au concretizat?”, a întrebat parlamentarul sucevean.

Ioan Balan i-a mai solicitat lui Petre Daea să precizeze pentru ce obiective de investiții și dezvoltare vor fi solicitate sumele de cca. 2,88 miliarde euro disponibile în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.