Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Apărării Naționale, Ionel Nicolae Ciucă,  privind investițiile rezultate din operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

„România este unul dintre primele state NATO care și-a respectat angajamentul alocării a 2% din PIB pentru nevoile de apărare. Consecința acestui angajament este reflectată în programul de înzestrare a Armatei române, care a devenit tot mai consistent în ultimele luni, mai ales de când domnia voastră ați preluat mandatul de ministru. De asemenea, în acest context și în temeiul Ordonanței de urgență nr. 189 din 12 decembrie 2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deja ați reușit succese notabile, în sensul în care o parte din dotările viitoare ale Armatei române se vor produce în fabricile din România, prin investiții directe în industria românească”, a transmis parlamentarul liberal.

Acesta a precizat că, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România o reprezintă decalajele de dezvoltare care s-au adâncit chiar în interiorul țării, exemplu fiind  Regiunea de Nord-Est, care continuă să fie cea mai slab dezvoltată din România și una dintre cele mai sărace din spațiul Uniunii Europene.

Având în vedere oportunitatea dirijării unor investiții industriale către această regiune, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Apărării Naționale să precizeze în ce măsură investițiile rezultate din operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot să genereze dezvoltare industrială în Regiunea de Nord-Est.

Având în vedere faptul că operațiunile compensatorii pot să acopere și o sferă largă din domenii precum educația, cercetarea-dezvoltarea, industria civilă sau domeniul sănătății, vă rog să precizați dacă aveți în vedere o distribuție prioritară a acestor investiții către Regiunea de Nord-Est?”, i-a mai transmis deputatul Balan ministrului Apărării Naționale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.